Aktaş: 'TARSİM tüm çiftçilerimizi kapsamalı'

Saadet Partisi Melikgazi İlçe Başkanı Sinan Aktaş, Tomarza, Bünyan, Pınarbarşı ve Sarız'daki çiftçileri etkileyen don olaylarına dair yazılı açıklama yaptı.

Aktaş: 'TARSİM tüm çiftçilerimizi kapsamalı'

Açıklamasında tarım sigortasının tüm çiftçileri kapsaması gerektiğini vurgulayan Aktaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Geçtiğimiz günlerde gece sıcaklığın -5 derecelere kadar düşmesi tarımsal ürünlerin donmasına neden oldu. Başta Tomarza, Bünyan, Pınarbaşı ve Sarız olmak üzere tüm ilçelerimizde yaşandı.

Kabak çekirdeği, şeker pancarı, patates, mısır gibi ana tarımsal ürünler ile beraber ceviz, elma, fasulye, domates, biber, dut, kaysı gibi ürünlerde maalesef dondu. Don oranı yüzde 80’leri buldu.

İl Tarım Müdürümüz Mustafa Şahin Bey’in açıklamalarından anladığımız kadarı ile ilçe tarım müdürleri ile beraber hasar tespit çalışması yapılmaya başlanmış ancak bu hasar tespit çalışmaları sadece TARSİM yani Tarım sigortası olanları kapsamakta. Peki geriye kalan çiftçilerimizin hali ne olacak?

Bir kere ekmek için tohum, mazot ve işçilik masrafı yaptılar. Şimdi donan tarlalarını aynı masrafı bir daha yaparak ekmek zorundalar. Yeniden ekimden dolayı kar edemeyeceğini düşünen çiftçilerimiz tarlasını ekmez ise ne olacak? Zaten pahalı yemekte olduğumuz tarımsal ürünleri belki de iki katı pahalıya almak zorunda kalacağız.

Bunun olmaması için il tarım müdürlüğümüz bakanlık nezdinde gerekli girişimlerde bulunup tarım sigortası olmayan çiftçilerimize tohum, mazot desteği ile donan arazilerin yeniden ekiminin yapılmasını sağlamalıdır.

Tarım sigortası TARSİM maalesef bir türlü tüm çiftçilerimizi kapsamı içine almayı başaramamıştır. Kapsamı içinde olanlarda ise ödemenin, zararın yüzde 50’si civarında olduğunu duyuyoruz. Doğal afetlerden dolayı çiftçilerimizin her yıl mutlaka az yada çok zararları olmaktadır. Tarımsal ürünlerin ekiminin sürekliliğinin sağlıklı bir şekilde sağlanabilmesi için tüm çiftçilerimizin bir şekilde bu çatı altında toplanması ve ödemelerin zararın yüzde 100 ünü kapsayacak şekilde yapılması şarttır.”