AĞIR ABİLER YARGILANIYOR

Haber: Şeref KAHRAMAN / Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin 2 Ekim 2014'te başlattığı şafak operasyonda, 5 cinayet ve 9 ayrı suçun olduğu, aralarında ünlü işadamlarının bulunduğu 27 sanığın yargılandığı davada savcı mütalaasını verdi. Yargıtay'ın bir kısım suçlardan bozduğu davada Ceza Hukuku Profesörü Ersan Şen, işadamı Hüseyin Dede Göç'ün yakalama ve kırmızı bültenle arama kararının kaldırılmasını talep etti, mahkeme talebi reddetti.

AĞIR ABİLER YARGILANIYOR

205 SAYFA İDDİANAME, 5 CİNAYET, 9 AYRI SUÇ

İddianamede, 22 Nisan 2005'te Erenköy Mahallesi Haymana Bağları mevkisinde Zekeriya Şahin ve Mustafa Kaan'ın, 16 Mayıs 2005'te Tavlusun köyü Kayabağmevkisinde Soner Polat'ın, 16 Nisan 2014'te Gültepe Mahallesi Emrah Caddesi'nde Mustafa Esen'in, 4 Ağustos 2014'te Alparslan Mahallesi Gelincik Sokak'ta Cengizhan Uçar'ın öldürülmeleri ile kasten adam öldürme ve azmettirme, O.Ö. ve Z.Z.’yi kasten silahla yaralama, suç örgütü kurma, mala zarar verme, tehdit, nitelikli yağma gibi 5 cinayet ve 9 ayrı suç yer alıyor.

2016’DA YEREL MAHKEME KARARI AÇIKLAMIŞTI

29 Haziran 2016’da görülen Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılama yapılmış, tüm sanıklar hakkında 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüte üye olma, örgüt adına suç işleme, örgüte yardım etme' suçlarından beraat verilmişti. Ayrıca tutuklu sanık H.A.'ya Cengizhan U.'yu 'kasten öldürme' suçundan 25 yıl, tutuklu sanık E.A.'ya ise Mustafa E. cinayetinden 'tasarlayarak adam öldürmeye yardım etme' suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Tutuklu sanık U.K.'ye Z.Z.'yi yaralama suçundan 2 yıl 6 ay, O.Ö.'yü yaralama suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezası verildi. Sanık G.G. sanık U.K.'yi azmettirmeden 3 yıl 4 ay hapse mahkum oldu. Sanık L.Ç.'ye suçu üstlenmeden 2 yıl 6 ay hapis cezası verilirken, sanık T.D.'ye de aynı suçtan 2 yıl 15 gün hapis cezası verildi. 6 sanığa da 'silah bulundurma' suçundan 10'ar ay hapis cezası verildi.

Yerel mahkemenin verdiği karar temyize gitti ve Yargıtay Ceza Dairesi bir kısım beraat kararını oy çokluğu ile bozdu. Daire başkanı hakimin muhalefet şerhi koyduğu, yerel mahkemenin beraat kararlarının onanması kanaati verdiği öğrenildi.

Aralarında işadamlarının bulunduğu 27 sanığın yargılandığı dava, Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Mustafa Esen cinayeti zanlısı tutuklu sanık E. A.’nın yanı sıra, başka suçtan tutuklu Hayri Ç. tutuksuz bir kısım sanıklar da duruşma salonunda hazır bulundu. Hüseyin Dede Göç 'ü ceza hukuk profesörü Ersan Şen savundu.

CEZA HUKUKU PROFESÖRÜ ŞEN:  "GÖÇ’Ü FETÖ TAKİP EDİYORDU”

İşadamı tutuksuz sanık Hüseyin Dede Göç'ün avukatı Ceza Hukuku Profesörü Ersan Şen, "Hüseyin Dede Göç, FETÖ/PDY örgütünün takibinde olan bir isimdi. 15 Temmuz hain darbe girişimi gerçekleşmemişti ve o dönem K.Ö. isimli bir tanık bunları mahkemede anlatmıştı. Bu dosyayı hazırlayan savcı Mustafa Bilgili, kozmik oda savcısıdır, bu dosyayı hazırlayıp buraya göndermiştir ve 15 Temmuz sonrası tutuklanmış bir isimdir. Bilgili’nin delilleri hukuka aykırıdır. Eski kararda direnilsin, Hüseyin Dede Göç hakkında yakalama ve kırmızı bültenle arama kararı kaldırılmalıdır” dedi.

Savcı verdiği mütalaada Hüseyin Dede Göç ile Cezmi K.’nın cinayete azmettirme suçlarından cezalandırılmalarını, Kadir Göç ve Memduh U.’nun üzerlerine atılı suçlardan delil yetersizliğinden beraatlarına karar verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti verdiği ara kararda, yakalama kararı bulunan ve cinayete azmettirme suçundan yargılanan sanıklar Hüseyin Dede Göç ile Cezmi K.’nın dosyasının bu dosyadan tefrik edilmesine, E.A.’nın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 2021 Ocak ayına erteledi.