56 yıllık işbirliği

Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Mart ayı Meclis Toplantısına katılan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay, 56 yıldan bu yana KTB ile işbirliği içinde olduklarını, son 5 yıldan bu yana da, en fazla tescil yaptıran kurum olduklarını söyledi.

56 yıllık işbirliği

KTB Mart ayı Meclis Toplantısı Borsa Hizmet Binasında yapıldı. Toplantıya, KTB Başkanı Recep Bağlamış'ın yanı sıra Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay da katıldı.

"TARIM VE HAYVANCILIK DESTEKLENMELİ"

Toplantının açılış konuşmasını yapan KTB Başkanı Recep Bağlamış, ülkenin rekabet edebilirlik gücünün artırılması için tarım ve hayvancılık sektörüne daha fazla destek verilmesi gerektiğini söyledi. Söz konusu sektörlere daha fazla devlet yatırımı yapılması gerektiğini belirten Bağlamış, her iki alandaki ticaret politikalarının da güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

"ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI ÖNEMLİ"

Tarım sektöründeki en önemli sorunun, yapısal problemler olduğuna işaret eden Bağlamış, sorunun çözümü için, arazi toplulaştırma işlemlerinin önemli olduğunu vurguladı. Başlamış, "Ülkemizde işletmelerin küçük ölçekli olmasından dolayı kurumsallaşamaması ve arazilerin çok parçalı oluşu, yapısal bir sorun olarak ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda arazi toplulaştırması kaynakların etkin kullanımı ve verimlilik açısından önem taşımaktadır. Bugüne kadar yaklaşık 4 milyon hektar alanda arazi toplulaştırması tamamlanmıştır. Ülkemizdeki tarım arazilerinin miras ve satış yolu ile bölünmesini önlemek ve mevcut hisseli arazilerdeki sorunları gidermek amacı ile hazırlanan kanun tasarısı 2014 yılında TBMM genel kurulunda kabul edilmiş ve yürürlüğe girmiştir. Kanun ülkemiz açısından önemli olup, kanundan kaynaklanabilecek olumsuzlukların azaltılması, ekonomik gücü olmayan işletmelerin devamlılığını sağlaması ve toprakların belirli ellerde toplanmamasına yönelik önlemlerin alınması önemlidir." diye konuştu.

"AİLE İŞLETMELERİ KORUNMALIDIR"

Ayrıca, aile işletmelerinin korunarak, bunlara kurumsal kimlik kazandırmanın da önemli olduğunu belirten Bağlamış, "Ne yazık ki sektörde istihdama katkısı büyük işletme sayısı arttıkça azalmaktadır. Bu gerçeğin de farkında olunarak aile işletmelerini koruyup, bu işletmeleri geliştirecek politikalara her dönemde öncelik verilmelidir. Tarım sektörünün sürdürülebilir rekabet gücü ve küçük üreticilerin yaşayabilmesi; tarım sektöründe yapısal sorunların çözülmesi sayesinde elde edilecek kazanımlar, üretim girdilerinin fiyatlarını azaltma ve katma değeri yüksek üretim ile telafi edilebilir." dedi.

Hayvancılık sektöründeki sorunlara da değinen Bağlamış, şunları söyledi:

"Türkiye'de hayvancılık sektörünü tehdit eden birçok unsur vardır. Bunlardan ilk akla gelenler plansız yatırımlar, hastalıklar ve ithalattır. Son yıllarda, küçükbaş hayvan yetiştiricisinin desteklemelerden yararlanmasına ve örgütlenmesine yönelik adımlar atılmış olsa da işletmelerin küçük ve dağınık yapısı, sermaye yetersizliği, pazarlama zincirindeki çarpıklıklar, mera alanlarının ve kalitesinin giderek azalması, kaçak hayvan girişleri, yaygın hastalıklar, kırsaldan göç, yetiştiricinin üretim kültüründeki eksiklikler, ürün ve maliyetlerdeki dalgalanmalar gibi faktörler sektörde olumsuz etkilerini sürdürmektedir. Bu sorunların farkında olunarak, doğrudan soruna dönük önlemler alınmalı, politikalar geliştirilmelidir."

KAYSERİ ŞEKER İLE KTB İŞBİRLİĞİ

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay ise konuşmasında, KTB ile kurum olarak 56 yıldan bu yana işbirliği içerisinde olduklarına değindi. Bin 200 üyesi bulunan KTB'ye son 5 yıldan bu yana en fazla ürün tescil ettiren kurum olduklarının altını çizen Akay, söz konusu tescil işlemleri için KTB'ye toplamda 2 milyon 242 bin TL KTB’ye ödeme yapıldığını ifade etti. Akay, "Boğazlıyan, Sivas, Tokat, Zile ve Nevşehir borsaları ile de o bölgelerde de üretim yapılıyor olmasından da dolayı ilişkilerimiz var. Onlara da bir şekilde tabi ki ücret ödemesi gerçekleştiriyoruz. KTB'deki çalışmalar, Kayseri Şeker’in merkezinde de olan bir kuruluş olması nedeni ile bizleri de mutlu ediyor. KTB ile işbirliğimizin gelişerek, devam etmesi konusunda da elimizden gelen gayreti göstereceğiz." ifadelerini kullandı.

İHA