500 TL gerginliği

Aile Sosyal Hizmet ve Sağlık İşçileri Sendikası genel kurulunda üyelerine 500 TL destek sağlanacağını açıklayan Öz Sağlık İş Sendikası'na tepki gösterdi. Sendikanın Kayseri Şube Başkanı İsmail Çağrı Göç, 'Yapılan açıklama kanuna aykırı. Sağlık işçisini satın almaya kalkıyorlar. Konu çok çirkinleşiyor.' dedi.

500 TL gerginliği

Öz-Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert 2022 yılında pandeminin olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla üyelerine 500 TL pandemi ödemesi yapma kararı aldıklarını açıkladı. Bunun üzerine Aile Sosyal Hizmet ve Sağlık İş Sendikası Şube Başkanı İsmail Çağrı Göç açıklamanın kanunlara aykırı olduğunu söyleyerek “Sağlık işçisini 500 TL’ye satın mı alıyorlar? Madem sağlık işçisini çok düşünüyorlar 2 yıldır neredeydiler?” diyerek tepkisini dile getirdi.

 

 

“Kanuna aykırı”

 

Pandemi ödemesi adıyla yapılan ödemenin kanunlara aykırı olduğunu belirterek Başkan Göç, “Geçtiğimiz hafta Öz Sağlık İl Sendikası'nın genel kurulları vardı. Bu genel kurulda başkanları "Pandemi kahramanlarına destek vereceğiz." diye bir açıklama yaptı. Sonra da pandemi ödeneği adı altında 250-250 olmak üzere 500 TL destek ödemesi yapacaklarını aktardılar. Sağlık işçilerin hiçbiri pandemi döneminde bakanlığın açıkladığı ücretlerden faydalanamadı. Bize göre bunlar da bunun açığını kapatmak için böyle bir şey yaptılar. Yalnız unuttukları bir şey var. 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş kanununa göre yaptıkları açıklama zaten kanuna aykırı. Bunu yapmalarının sebebinin sendikalarında son zamanlarda oldukça istifa olmasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Çünkü yetkili sendika kendileri ve üye kaybettikçe yetkili sendika olmaktan çıkacaklar. İstifaları durdurmak adına böyle bir hamle yaptılar ve bu hamle oldukça büyük tepki gördü ülke genelinde. Biz 3 yıldır pandeminin içerisindeyiz, 2 yoldur mücadelemizi veriyoruz. Bu 2 yıldır hiçbir şey yapılmazken neden 2022 yılında yapılıyor? Çünkü 2022 yılı içerisinde tekrar bir yetki başvurusu gerçekleşecek. Yetkiyi de en çok üye sahibi olan sendika alır. Bunlar da yetkiyi kaybetmemek adına 2022 yılı içerisinde böyle bir şey gerçekleştiriyorlar. Daha detaylarını da açıklamadılar. Detaylarını önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını söylediler. Resmen üye satın alıyorlar. Sağlık işçisinin fiyatı var mıdır? 500 liraya sağlıkçı mı satın alıyorsunuz? Üstelik ben üyesi değilim benden aldığı parayı başkasına aktarmış oluyor.” ifadelerini kullandı.

 

“Kendi üyeleri bile ayaklandı”

 

Sağlık işçilerinin ciddi sorunları olduğunu dile getiren Göç, “Toplu İş Sözleşmesi'nde imzalanan maddeler var. Bu maddelerde bakanlığın bir genelgesiyle 7 buçuk saate düşürüldü çalışma saatleri, gece farkı ödenmesin diye. Arkadaşlarımızın gece farkları gitti Toplu İş Sözleşmesi'nde olmasına rağmen. Yol ücretleri şu anda muallakta. Toplu İş Sözleşmesi'nde olup da giden çok hakkı var sağlık işçisinin. Bir de üzerine bu durum gerçekleşince biz çok üzüldük. Kendi üyeleri bile ayaklandı bu durum karşısında.” şeklinde konuşurken sendikadan ayrılanların da tehdit edildiğini iddia ederek, “İstifa eden arkadaşlara tehdit başladı. Yarın bir gün başına bir şey gelirse seni savunmayız, avukatını bulamazsın gibi. Konu çok çirkinleşiyor. İnsanların ekmeğiyle oynuyorlar.” dedi.

 

"Sendika patron için var"

 

Konuya tepki gösteren sendika başkanlarını ortak yayında konuşmaya davet eden Başkan İsmail Çağrı Göç, “Konuya ilk tepkiyi biz gösterdik. Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası da duruma bizim gibi tepkililer.  Biz bünyemizde tüm illerde tepkimizi gösteriyoruz. Diğer sendikalarda üniversitelerde çoğunluk sağlandı. Onlarda da tencere dibin kara seninki benden kara durumu gibi başkalarını eleştirirken kendi hatalarına bakmıyorlar. Onlarda da şöyle bir hata var. Mesela Erciyes Üniversitesi işçileri. Bunların kurumlarında toplu iş sözleşmesi yapıldı ama sözleşmede bir madde olmadığı için şuan o arkadaşlar asgari ücrete mahkum edilmiş durumdalar. Üniversitelerde tepkiler çığ gibi büyümesine rağmen o sendikadan hâlâ bir açıklama yok. Normalde sendika işçi için var ama artık günümüzde sendika patron için var. İdareciler ne derse sendikalar oraya dönmeye başladı. Birinin 500 liraya üye satın almaya çalışması, diğerinin kendi hatasını görmeyip diğerini eleştiri yağmuruna tutması çok üzücü. Ben bu arkadaşları bir TV programında karşılıklı konuşmaya sesimizi duyurmaya davet ediyorum. Konuları konuşarak derinleştirmeliyiz.” diye konuştu.

 

“İşçinin derdi bizim derdimiz”

 

Sendika başkanlarının çok fazla maaş aldığını kaydeden Başkan Göç, “Gün gelecek devran dönecek bizim yetkili olacağımız günler de gelecek elbet. Bizim 500 TL gibi bir taahhütümüz yok. Şu anda yetkili sendika başkanlarının çok yüksek miktarda maaşları var. Bu maaşları hiçbir sendika kendi cebinden ödemiyor. Tamamiyle işçilerden toplanan aidatlardan oluşur maaşlar. Bizim Genel Başkanımız Bülent Gökmen'in şöyle bir sözü var, "Hiçbir şube başkanı ya da il başkanı profesyonel sendika diplomasını aldığı zaman aşırı maaş umudu beklemesin." Mevcut işçilerin bir tık fazlası olur o da şube giderleri falan olduğu için. Genel başkan da dahil bunu içine. İşçinin ekmeğinden, alın yerinden gelen bir para olduğu için biz bunu yine işçi için harcamalıyız. Bizim amacımız bu sendika olarak. Başkanımız "İşçinin derdini kendi derdi gibi görmeyen, işçinin sıkıntısını kendi sıkıntısı gibi bilmeyen varsa bu düşünceye sahip olmayan arkadaşlarımız varsa şimdiden bizimle yollarını ayırsın." der.”  ifadelerini kullandı.

 

“Ben 500 liralık adam mıyım”

 

Kendisi de sağlık işçisi olan Aile Sosyal Hizmet ve Sağlık İşçileri Sendikası Kayseri Başkanı İsmail Çağrı Göç, “Ben bir işçi olarak düşünüyorum da ben 500 liralık adam mıyım? Ki pandemi başladığında çoğu arkadaşımız evine gidemedi korkusundan. Bunca çileyi çeken insanlar olarak 500 lira çok gülünç geliyor. O sendikanın büyük geliri var. Madem işçisini bu kadar seviyor değiştirsin tüzüğünü desin ki ben sana daha faydalı olmak istiyorum yevmiyeleri de yarım yevmiyeye düşürmek istiyorum desin.” dedi. HABER: SELMA KÖSEDAĞ

------------------------------------------

 

PANDEMİ ÖDEMESİ

GERGİNLİĞİ

 

Aile Sosyal Hizmet ve Sağlık İşçileri Sendikası genel kurulunda üyelerine 500 TL destek sağlanacağını açıklayan Öz Sağlık İş Sendikası'na tepki gösterdi. Sendikanın Kayseri Başkanı İsmail Çağrı Göç, "Yapılan açıklama kanuna aykırı. Sağlık işçisini satın almaya kalkıyorlar. Konu çok çirkinleşiyor." dedi.

 

Kanuna aykırı

Öz-Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert’in üyelerine 500 TL pandemi ödemesi yapma kararı aldıklarını açıklaması üzerine Aile Sosyal Hizmet ve Sağlık İş Sendikası Başkanı İsmail Çağrı Göç açıklamanın “Sağlık işçisini 500 TL’ye satın mı alıyorlar? Yapılması planlana bu ödeme zaten kanuna aykırı.” diyerek tepkisini dile getirdi.

 

2 yıldır neredeydiler?

Aile Sosyal Hizmet ve Sağlık İşçileri Sendikası Kayseri Başkanı İsmail Çağrı Göç Öz-Sağlık-İş Sendikası’nın açıkladığı kararın sebebinin yetkiyi kaybetme korkusu olduğunu dile getirdi. Göç, “2 yıldır hiçbir şey yapılmazken neden 2022 yılında yapılıyor? Madem işçiyi bu kadar düşünüyorlardı 2 yıldır neredeydiler?” dedi.

>>Selma Kösedağ