4 bin yetmez!

Türk- İş Kayseri Şube Başkanı İdris Güven Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'asgari ücret 4 binin altında olmasın' sözlerine, 'yetmez ama tatmin edici bir rakam olur' dedi.

4 bin yetmez!

Ülke genelinde 7 milyon işçi asgari ücret zamlarını bekliyor. İktidar son yılların en iyi rakamını vereceğiz derken yetkili sendika Türk-İş özellikle vergi muafiyeti veya vergi diliminin sabitlenmesini bekliyor. Türk- İş Kayseri Şube Başkanı İdris Güven, Kayseri Anadolu Haber’e yaptığı açıklamada, 4 binin tatmin edici bir rakam olduğunu ifade etti. İdris Güven, TÜİK’in yüzde 21 olarak açıkladığı enflasyon verilerinin de gerçeğini yansıtmadığını, gerçek enflasyonun yüzde 46 olduğunu ifade etti.

4 bin lira  kişinin hayatını idame ettirir mi?

Başkan İdris Güven, Türk-İş olarak beklentilerinin de 4 binin üzerinde olduğunu belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanımız da aynı kanaatteyse biz memnunuz. Memnun edici ve ümit verici bir karar. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın bahsettiği şekilde, en azından o rakamlara yakın bir rakam olur. Yetmese bile en azından tatmin edici bir rakam olur. Ama şu anki gerçek yaşam şartlarında 4 bin lira çok iyi bir rakam mı? Elbette, hayır; onu da ifade etmek zorundayım. Enflasyon, faiz, döviz, dolar, Euro... Onların artışlarına baktığımız zaman kişinin hayatını idame ettirmeye yeterli mi, karşılar mı? Bence karşılamaz” diye konuştu.

TÜİK çalışanları yine enflasyona ezdirecek

TÜİK 2021 yılı enflasyon oranını yüzde 21.31 açıkladı. Türk-İş’in de aylık bazda enflasyonu ölçtüğünü belirten İdris Güven, “TÜİK bizim rakamımızın yüzde ellisini alıyor. Tamamını yansıtmıyor. Elektrik, su, doğal gaz, benzin yakıta gelen zamları şöyle bir sıralarsak ne demek istediğimi çok iyi anlarsınız. Bir kere yüzde 46’ya yakın bizim hesapladığımız bir enflasyon var. Biz gerçek enflasyondan bahsediyoruz. Biz marketlerde geziyoruz, mağazalarda geziyoruz. Onun için TÜİK'in rakamları bizim rakamımızın yarısı kadar etmiyor. Yılbaşında işçi, emekli, memur maaşlarını enflasyon farkları üzerinden alacak. TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamına göre tüm çalışanlar yine enflasyona ezdirilmiş olacak, yine geriye gitmiş olacaklar. TÜİK verileri doğru değil ve kendi insanımızı hep zarara uğratıyor” ifadelerinde bulundu.

Vergi dilimleri işçi lehine düzenlenmeli

Güven, asgari ücret zammına ek olarak, vergi muafiyeti veya v vergi diliminin belirli bir oranda sabitlenmesi gerektiğini savunarak, konuşmasının şu şekildi sürdürdü:

Vergi ile ilgili taleplerdeki toplantılara Sendika Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat katılıyor. Nazmi Irgat konuşmasında vergi diliminin işçi lehine düzenlenmesi konusunda ısrarcı. En azından ocak ayında bin lira maaş alan bir işçi, aralık ayında 700 lira maaş almasın. Bunun üzerine böyle yapın diye bir çaba sarf ettik. Tabii bu konunun kanunla düzenlenmesi gerekiyor. Bakanlık bu teklifimize olumlu bir cevap verdi.”

Asgari ücret oturumlarının aralık ayı ortasında sonlanacağını belirten Güven, aksi bir durum olmazsa aralık ayının ortalarında asgari ücretin belli olacağını söyledi. Güven, “Vergide adalet, enflasyonda adalet, paylaşımda adalet istiyoruz” dedi.  

>>Dilek Bayram