'19 HAZİRAN' HEYECANI…

Siyasi kulisler yeniden hareketlendi. 19 Haziran 2022'de yapılacağı iddia edilen erken genel seçim öncesi siyasi parti il başkanları farklı görüşler paylaştı.

'19 HAZİRAN' HEYECANI…

Kayseri Anadolu Haber bu kez de siyasilerin nabzını tuttu. 19 Haziran’da yapılacağı gündem olan erken seçim söylentileri ve anket sonuçları ile ilgili il başkanlarının görüşlerini aldık. İktidar partisi İl Başkanı Şaban Çopuroğlu bu söylentileri net bir dille yalanlarken diğer parti liderleri ise 19 Haziran tarihinin bile geç olduğunu dile getirdiler.

İddialar siyaseti hareketlendirdi

Aylardır ülke gündemini meşgul eden erken seçim söylentilerine bir yenisi daha eklendi. Sosyal medyada bir kullanıcının paylaşımı birkaç gündür viral olmuş durumda. 19 Haziran’da erken seçim olacak iddiasına vatandaşlar ise olumlu dönüşler yapmakta. Haftalık ve aylık yayınlanan anket sonuçlarında ise her parti kendi oylarını daha yüksek çıkarmakta. Ancak ülke genelinde genel kanı AK Parti’nin yaklaşık yüzde 30, Cumhuriyet Halk Partisi’nin yaklaşık yüzde 25, Milliyetçi Hareket Partisi’nin yaklaşık yüzde 5, İyi Parti yaklaşık yüzde 18, Deva Partisi ise yaklaşık yüzde 7 dolaylarında. Bizlerde bu durumu ilk ağızdan değerlendirerek, Cumhur ve Millet İttifakı il yöneticilerinin görüşlerini sorduk.

“Bizim vazifemiz çalışmak”

AK Parti İl Başkanı Şaban Çopuroğlu,  erken seçim ile ilgili söylentileri net bir dille yalanlayarak, seçimlerin 2023 Haziran ayında yapılacağını söyledi.  Kayseri teşkilatı olarak bir anket çalışmalarının olmadığını belirten Çopuroğlu, “Basın yoluyla birçok anket sonuçları paylaşılıyor. Seçim günü yaklaştıkça daha çok anket çalışmasına şahit olacağız. Bizim vazifemiz çalışmak. Tüm teşkilat mensuplarımızla beraber hem genel merkezimizin programlarına hem de yerel yönetimlerimizin ve teşkilatlarımızın yaptığı programlara iştirak ederek çalışmamıza devam ediyoruz” dedi.

“CHP artık birinci parti”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Ümit Özer 19 Haziran tarihinin bile erken seçim için geç olduğunu belirterek, “Bizler hemen erken seçim istiyoruz. Ülkenin ekonomik durumu derhal bir seçim gerektiriyor. AKP iktidarın yıllardır uyguladığı bir taktik vardır. Bir konuyla ilgili önce söylenti yayar, geri dönüşlere göre de bunu uygular ya da rafa kaldırırlar. İnsanları önce yapacaklarına alıştırırlar. Bu söylentilerde de kamuoyu yoklaması söz konusu olabilir” dedi.  Anket sonuçlarının çok iyi olduğunu ifade eden Ümit Özer, “Türkiye’de Cumhuriyet Halk Partisi tüm anket sonuçlarına göre artık birinci parti. İktidara yürüyoruz” diye konuştu.

“Bir an evvel erken seçim yapılmalı”

İyi Parti il Başkanı Sebati Ataman da, olası bir erken seçime hemen yarın olacak gibi hazır olduklarını belirterek, “Bizler seçim istiyoruz, hazırız. Sandığı getirin, helalleşelim diyoruz. Ama ne yazık ki bunun karar mercii biz değiliz. Bizim beklentimiz hemen seçim olması, yarın seçim olacak gibi bekliyoruz ve hazırlıklarımızı yapıyoruz. Ekonomik durumu göz önüne aldığımızda bir an önce seçim olmalı” şeklinde konuştu.  

Anket sonuçlarını da değerlendiren Sebati ataman, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Türkiye Genelinde 18 ile 20 bandında anket sonuçları dolaşıyor. Buna paralel olarak da Kayseri’de de 16 ile 20 arasındayız. Seçim sathı mahaline girdiğimizde sonuçlar çok daha farklı olur ama biz şu an yüzde 20 bandındayız. Artık tencere kaynamıyor, ekonomi batmış durumda, ülkenin fabrika ayarlarına dönmesi için bir an evvel erken seçim yapılmalı.”

“Türkiye bize emanet”

Deva Partisi İl Başkanı Metin Özkaya ise erken seçim için kendi öngörüsünün de Haziran ayı dolaylarında olduğunu dile getirerek, “Nisan, mayıs, haziran aylarında bizde erken seçim öngörüyoruz. Çünkü iktidar partisi düşüşünü en azından bir yerde durdurup Meclis’te 250 dolaylarında milletvekiliyle ana muhalefet partisi olalım diye düşünüyor olabilir. Türkiye’de her şey her an olabilir” dedi.

 Metin Özkaya kararsız seçmenin Deva Partisi’ni tercih edeceğini söyleyerek, “Ankete katılan kararsız seçmenlerden birçoğunun bizim lehimize oy kullanacağını düşünüyorum. Şu an anketlerde yüzde 7 civarında çıkıyor ama ilk seçimlerde yüzde 12 ile 14 arasında oy alacağız. Bir sonraki seçimde ise Türkiye tamamen bize emanet olacaktır” ifadelerinde bulundu.

>>Dilek Bayram