UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ

Bugün 15. Temmuz hain darbe girişiminin yıldönümü. Tüm Türkiye'de bu alçak saldırı tekrar lanetlenirken, halkın gösterdiği büyük kahramanlık ruhu yeniden yaşatılıyor.

UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ

YÜZYILIN İHANETİ

15 Temmuz 2016 akşamı, Türk Silahlı Kuvvetleri içine sızmış olan Fetulahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensupları, meşru hükümeti devirmek ve Türkiye’de iç savaş çıkarmak için düğmeye bastı. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere köprüler ve yollar kapatıldı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, TBMM, Genel Kurmay Başkanlığı ve Emniyet binaları ve basın kuruluşlarının bulunduğu binalar kuşatılarak işgal edilmek istendi.

SİVİL HALKA UÇAKLARLA BOMBA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine halk meydanlara akın etti. Elinde hiçbir silahı olmayan milyonlarca sivil vatandaş, Türk bayrakları ile işgal girişimi başlatan cuntacı askerlerin karşısına dikildi. Muhteşem bir kahramanlık örneğinin sergilendiği gecede, gözleri dönmüş cuntacılar, uçak, helikopter ve tanklarla vatandaşları bombaladı. Saldırılarda 251 kişi şehit oldu, 2 binden fazla kişi de yaralandı.

BU RUHU YAŞATACAĞIZ

15 Temmuz ihanet girişimi ve bunun karşısında milletin yazdığı kahramanlık destanının üzerinden tam 2 yıl geçti. FETÖ terör örgütü mensuplarına, ülke uçurumun kenarından döndü. İşte bu yüzden tüm Türkiye, bugün hem bu ihaneti yeniden lanetleyecek aynı zamanda da 15 Temmuz’da ülkeyi kurtaran bu ruhu yeniden yaşatacak. Bütün illerde insanlar saat 20.00’den itibaren meydanlara çıkarak, yeniden demokrasi nöbeti tutacak.

5 Temmuz 2016'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türkiye'nin milli birlik ve beraberliğini hedef alan hain darbe girişiminin ikinci yıldönümünde, 15 Temmuz şehitleri anılıyor ve demokrasi nöbetleri tutuluyor.

15 Temmuz darbe girişimi, 15 Temmuz 2016 gecesinde Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki kendilerini "Yurtta Sulh Konseyi" olarak adlandıran Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu askerler tarafından yapılmaya çalışılan başarısız darbe girişimidir. Darbeci askerlerin planlamasına göre 03:00-06:00 saatleri arasında yapılacak olan darbe, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın darbe girişimi istihbarat olarak bilgi edinmesiyle mecburi olarak erken saatlere çekildi.

15 Temmuz 2016 tarihinde saat 22:00 sularında İstanbul Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü bir grup Jandarma Genel Komutanlığı askeri tarafından trafiğe kapatıldı. Köprülerin trafiğe kapatılmasıyla eş zamanlı olarak Ankara'da F-16 tipi savaş uçakları alçak uçuş yapmaya başladı. Savaş uçaklarının uzunca bir süre havada kalmasını sağlamak için de İncirlik Üssü'nden bir yakıt ikmal uçağı görevlendirildi. Saat 22:30 sularında Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından bütün emniyet mensupları acil olarak göreve çağrıldı. Aynı dakikalar içinde Milli İstihbarat Teşkilatı binasına askeri bir helikopterle ateş açıldı, teşkilatta bulunan güvenlik görevlileri tarafından ateşe karşılık verildi. İstanbul'da ise Atatürk Havalimanı, sadece iniş yapacak olan uçaklara izin verilme şartıyla hava trafiğine kapatıldı.

Yaşanan bu hareketlilikle eş zamanlı olarak Türk Silahlı Kuvvetleri e-posta adresinden basın mensuplarına "ülke yönetimine Yurtta Sulh Konseyi tarafından bütünüyle el konulmuştur" olarak bir mesaj gönderildi. Mesajın gönderildiği esnada TRT 1 canlı yayını kesildi, haber spikeri Tijen Karaş'a Yurtta Sulh Konseyi adına bir darbe metni okutuldu.

Askeri hareketlilik esnasında Marmaris'ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN canlı yayınına görüntülü telefon görüşmesi ile katılarak, girişimin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılmadığını belirterek tüm halkı meydanlara, köprülere ve hava limanlarına davet etti. Tüm ilçelerde camiilerden Diyanet İşleri Başkanlığı'nın emriyle sela okundu. Saat 01:00 itibariyle darbe girişiminde bulunan tüm kişilere Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığınca Türk Ceza Kanununun 309, 311, 312 ve 313. maddelerine dayanılarak resmen soruşturma başlatıldı ve gözaltı kararı alındı.

Birkaç dakika içerisinde de Ankara Emniyet Müdürlüğü darbeci askerlerin kullandığı savaş uçakları tarafından bombalandı ve aynı saldırı belirli aralıklarla yapıldı. Saat 02:00 civarında Ankara'da darbe teşebbüsünde bulunan askerlerin kontrolünde bulunan iki helikopter, Türk Hava Kuvvetleri'ne ait iki F-16 savaş uçağı tarafından vurularak düşürüldü. O esnada İstanbul'da Cumhurbaşkanı'nın ve diğer tüm siyasi kişilerin halkı sokağa davet etmesiyle evlerinden çıkan halk ile darbe girişiminde bulunan askerler arasında arbede ve çatışma çıktı. Çıkan çatışmalarda Adalet ve Kalkınma Partisi'nin reklam kampanyalarını hazırlayan Erol Olçak dahil olmak üzere 251 kişi şehit oldu.

Aynı dakikalarda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde darbe girişimi konusu tüm siyasi parti milletvekilleri tarafından görüşülürken, Türkiye Büyük Millet Meclisi bombalandı ve meclise yapılan bombalama saldırısı 4 defa tekrar edildi.

Saat 03:20'de İstanbul'da da darbecilerin kontrolündeki savaş uçakları alçak uçmaya başladı. 03:30 sularında darbeci askerler tarafından Doğan Medya Merkezi basılarak CNN Türk'ün yayını kesildi, Hürriyet'in basımı durduruldu, Digiturk'un yayını durduruldu, TÜRKSAT Gölbaşı tesisleri bombalandı.

 

Yine o dakikalarda eş zamanlı olarak Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı ele geçirmeye çalışan darbeci askerler, polisler tarafından etkisiz hale getirilerek tutuklandı. Saat 04:00 civarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, savaş uçaklarından gizlenmek için yolcu uçağıyla İsanbula'a indi ve Atatürk Havalimanı'nda bir basın açıklaması düzenledi.

Saat 05:00'ten sonra İstanbul Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı darbeyi planlayanlara ve içinde bulunanlara darbeye teşebbüs suçundan soruşturma başlattı ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da darbecilerin darbe başarılı olduğunda kullanacakları sıkı yönetim planından harekete geçerek birçok kişi hakkında yakalama kararı çıkarttı.

İstanbul Vezneciler'de bulunan Belediye binasını kontrol altına alan askerler ile polis arasında sabaha kadar çatışmalar sürdü. Çatışmalar sonucunda emniyet mensupları darbeci askerlerden binanın kontrolünü ele geçirdi.

Saat 06:40 sularında Boğaziçi Köprüsü'nde bulunan yaklaşık 50 kişilik darbeci askerler ellerindeki silahları bırakarak polislere teslim oldu. Boğaz Köprüsü emniyet güçleri tarafından ele geçirildiğinde, Türk Telekom binasında bulunan darbeci askerler teslim oldu, aynı zamanda Kuleli Askeri Lisesi'nden 80 öğrenci gözaltına alındı. Jandarma Genelkurmay Başkanlığı yerleşkesini elinde tutan 250 asker gözaltına alındı, 17 darbeci asker öldürüldü.

En son olarak da Genelkurmay Başkanlığı'nı kontrolü altında bulunduran darbeci askerlere yapılan operasyonla beraber 700 silahsız er ve erbaş teslim oldu.

Darbe girişiminin başarısız olmasının ardından siyasiler, yaptıkları açıklamalarda tehlikenin tam olarak geçmediğini ve ikinci bir darbe girişimine karşı halkın sokak ve meydanlardan evlerine girmemesi söylendi. Yaklaşık 1 aylık bir süre boyunca halk geceleri meydanlarda nöbet tuttu.

Hain darbe girişimi sırasında sivil halk dahil 251 kişi şehit oldu, 2 binden fazla kişi de yaralandı. Türk Milletinin büyük bir kahramanlık destanı sergilediği ve ülkeyi uçurumun kenarından döndürdüğü bu hain girişimin 2. Yıldönümünde yine tüm Türkiye meydanlara akın edecek. Türkiye’nin 81 ilinde sokaklara çıkacak olan halk, demokrasi nöbeti tutarak, bir yandan hain darbe girişimini lanetleyecek diğer yandan da 15 Temmuz’da ülkeyi kurtaracak o ruhu yeniden yaşayacak.

Kayseri’de de bugün saat 20.00’den itibaren Cumhuriyet Meydanı’nda demokrasi nöbeti tutulacak.