Tuzcuoğlu: 'Fitilini Kayseri ateşledi'

Oto galericilerin yetki belgeleri çıktı. Yetki belgeleri hakkında konuşan Kayseri Anadolu Oto Galericiler Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Metin Tuzcuoğlu, oto galericilerin yetki belgesi edinmesi girişiminin fitilini Kayseri'nin ateşlediğini ifade etti.

Tuzcuoğlu: 'Fitilini Kayseri ateşledi'

Konuya ilişkin bilgiler edindiğimiz Başkan Tuzcuoğlu, bugün tören ile Kayseri’nin ilk mesleki yeterlilik belgelerinin oto galericilere sunulacağını ifade ederek, süreç ile ilgili bilgiler paylaştı. Türkiye’de 6-7 yıllık bir süreç sonunda büyük mesafe alındığını ve ilk mesleki yeterlilik belgesi edinme girişimlerinin fitilini Kayseri’nin ateşlediğini kaydeden Tuzcuoğlu, Türkiye’de oto galericilerin ilk mesleki yeterlilik alan iller arasında Kayseri’nin ilk 3’te yer aldığını sözlerine ekledi. Tuzcuoğlu sürecin başında Kayseri’de ilk dernekler kurulması sonrasında 41 ilin derneklerinin bir araya gelerek Ankara’da Motorlu Araçlar Satıcılar Federasyonu’nu (MESFED) kurmuş olduklarını ve bu federasyon aracılığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı arasında yapılan çalışmalar ile bu noktaya gelindiğini söyledi. 
 
Mesleki yeterlilik belgesinin ikici el otomotiv alım-satımı yapan bizler gibi zadece site içerisinde yapılabileceği ile alakalı olduğunu belirten Tuzcuoğlu; ”Malum herkesin ek işi bizim iş idi. Herkesin bu işi yapamaması için, vergi dairesinde kaydı olmayan, 120 metrekare dükkanı olmayan, geriye dönük adli sicil sıkıntısı olmayanların bu işi yapmasının öngörüldüğü bir belge bu. Yani iflas, dolandırıcılık gibi sicilinde sorun olanlar bu belgeyi alamıyor. Bu anlamda güven de getirecek mesleğimize” şeklinde konuştu.
 
BU BELGE İLE DEVLET, ESNAF VE VATANDAŞ KAZANACAK 
 
Açıklamalarında mesleki yeterlilik belgesinin hem devletin, hem esnafın hem de vatandaşın yüzünü güldüreceğini bildiren Tuzcuoğlu; “2017 yılının ortalama ikinci el araç satış miktarı 7 milyon gibi bir sayıdır. Bu miktar içerisinde esnafın elinden geçen rakam ise 2 buçuk milyon, 2 milyon 700 bin gibi bir rakamdır. Yani ortada ciddi bir kayıp var hem devletin vergisinden, hem de bu işi yapan esnafın cebinden. Bu işi kimler yapıyor, manav, kasap, berber yani vatandaş. Biz bu durumdan kurtuluyoruz. Mesleğimiz bir statü kazandı. Diğer taraftan bu belge ile oto galericilerimiz garantili, ekspertiz raporlu araçlar satışına başlayacak. Vatandaş güven içinde alım yapacak, içi rahat olacak. Mağduriyetler gidecek. Galerici deyince akıllara gelen kötü algıyı bu belge sayesinde düzelteceğiz. Galerici deyince öcü gibi bakış giderilecek. Yani sonuçta herkes için çok karlı olacak, devletimiz, vatandaşımız, esnafımız da kazanacak” ifadelerinde konuştu.
 
PİYASADAKİ DENGESİZ FİYATLAR GALERİCİ DIŞINDAKİLERİN ALIM-SATIMINDAN
 
Oto piyasalarındaki dengesiz fiyatların galericiler dışındakilerin gerek internet sitelerinden, gerekse elden satışlarda, gerektiği gibi olmayan fiyatlandırmalarının, biçtiği fiyatların etkisi olduğunu ve fiyatlara bunun yansıdığını dile getiren Tuzcuoğlu, “İş portföyü arttıktan, alım-satım sirkülasyonu olduktan sonra, mesela biz aylık iki araba satıp 5 bin liranın gözüne bakarken, 10 araba sattığımızda ve 1’er lira kar ettiğimizde 10 bin lira kar elde edeceğiz. Bu da mutlaka fiyatlara yansıyıp uzun vadede bir düşüş meydana getirecektir” dedi. 
 
Tuzcuoğlu, sözlerinin sonunda mesleki yeterlilik belgesi ile işi ehlinin yapacağını söyleyerek, oto galericilik mesleğinin güven ve statü kazanacağını ifade etti. HABER-FOTO: KAAN AKBAŞ