Türkiye'nin ilk ve tek çevreci alışveriş merkezi Forum Kayseri

Forum Kayseri, uluslararası yeşil bina sertifikası BREEAM Sertifikası'nı Outstanding (Olağanüstü) derecesiyle alan Türkiye'deki ilk ve tek AVM oldu.

Türkiye'nin ilk ve tek çevreci alışveriş merkezi Forum Kayseri

Kayseri'nin alışveriş ve yaşam merkezi Forum Kayseri, çevreyi ve yeşili koruyan uygulamalarıyla önemli bir sertifika daha almaya hak kazandı. Forum Kayseri, sürdürülebilirliğe verdiği değerle hem bina performansı hem de bina yönetimi konularında çevre dostu yeşil binaları derecelendiren BREEAM sertifikasını ‘Outstanding' (Olağanüstü) derecesiyle alan Türkiye'nin ilk ve tek alışveriş merkezi oldu.
 
Forum Kayseri, çevresel ve sürdürülebilir satın alma politikalarının yanı sıra enerji, su tüketimi ve atık yönetimi ile ilgili hayata geçirdiği uygulamalar ve çevre duyarlılığını artıran projeleriyle bu sertifikayı almaya hak kazandı.
 
Karbondioksit salınımlarını azalttı
 
Sertifika programının belirlediği kriterleri yerine getirmek için ısıtma, soğutma, havalandırma ve aydınlatma sistemlerine ait enerji tüketimlerinin ortak alanlar ve kiracılar için ayrı ayrı izlenmesi sonucunda yıllık elektrik, doğalgaz ve su tüketim verileri raporlanarak, bir sonraki yıl için gerekli tasarruf önlemleri belirlendi.
 
İç mekan hava kalitesini etkileyen sıcaklık, nem, karbondioksit seviyeleri izlenerek, Forum Kayseri yönetimi tarafından gerekli önlemler alındı. Aynı zamanda Forum Kayseri'nin toplu taşıma hizmetlerine yakın olması ve çalışanların alternatif ulaşım araçlarından yararlanabilmeleri için sağlanan bisiklet park yerleri ile ulaşımdan kaynaklanan karbondioksit salınımının azalmasına da katkı sağlandı.
 
Elektrik ve su tüketiminde tasarruf
 
Enerji, su ve atık yönetimi ile ilgili birçok hedef geliştiren Forum Kayseri, sertifika sürecinin ilk başladığı 2015 yılında 2014'e göre ortak alan elektrik tüketiminde yüzde2 ve su tüketiminde yüzde15 tasarruf sağladı. 2016 senesinde ise 2015'e kıyasla yine ortak alan elektrik tüketiminde yüzde8 ve su tüketiminde yüzde10 tasarruf sağlandı.
 
Şehre kattığı değerle öne çıkan Forum Kayseri, önümüzdeki dönemde de yeşili koruyan ve doğa dostu uygulamalarını yaşanabilir bir dünya için devam ettirmeyi amaçlıyor. HABER-FOTO: İHA