Küçük: 'İş güvenliği kurallarına mecbur olunduğu için değil, can güvenliği için uymalı'

İş Güvenliği Uzmanı İsmail Küçük, Türkiye'de ve Kayseri'de gündemden düşmeyen iş kazalarına ve iş güvenliğine yönelik yaptığı açıklamalarda 'Çalışanlar ve işverenler iş güvenliği kurallarına mecbur olduğu için değil, can güvenliği için uymalı' tespitinde bulundu.

Küçük: 'İş güvenliği kurallarına mecbur olunduğu için değil, can güvenliği için uymalı'

Evren Ortak Sağlık Güvenlik Birimi firma sorumlularından Makine Mühendisi ve İş Güvenliği Uzmanı İsmail Küçük verdiği bilgilerde, iş güvenliği alanında devletin üzerine düşeni yaptığını ancak bu konuda bilinç oluşmamasından dolayı iş kazalarının yaşandığını ve iş sağlığı koşullarının yetersiz hale geldiğini ifade ederek şunları kaydetti; “Şu an görünürdeki en büyük sorunumuz bilinçli iş güvenliği çalışmalarımız ve anlayışımız olmayışıdır. Devlet bu konuda üzerine düşeni yapıyor. Kanun çıkarıyor, denetim yapıyor. Kuralları koyuyor. Aslında iş güvenliği alanında gerekli donanımımız, kurallarız, ekipmanlarımız, uzmanlarımız var ama bilinçli bir iş güvenliği anlayışımız olmayınca, uygulamada bu bilinç gösterilmeyince maalesef üzücü olaylar meydana geliyor. Bu noktada çalışan ve iş verenlerin bilinçli hareket etmesi gerekiyor. İş güvenliği kurallarına mecbur oldukları, bunun zorunlu olmasından dolayı değil, kendi canları, güvenlikleri için uyması gerektiğini anlamalılar ve bunu ön planda tutmalılar. İş veren veya çalışan taraflardan birinin bu kurallara uymadaki direnci iş güveliğini ve sağlığını aksatıyor. Bu bilinç oluşursa sorunlar büyük ölçüde çözülür diye düşünüyorum.”
 
İŞ GÜVENLİĞİ EK GELİR OLARAK GÖRÜLECEK ALAN DEĞİL
 
Açıklamalarında 6 yıldır iş güvenliği uzmanı olan ve 22 yıldır da makine mühendisi olarak sektörde bulunduğunu ifade eden Küçük, iş sağlığı ve güvenliği hizmeti veren firma ve uzmanların meslekte yeterli olmasının, iş sağlığı ve güvenliği konusuyla ciddi olarak ilgilenmesinin önemine ve aksaklıkların birisinin de bu olduğuna işaret ettiği açıklamalarında, iş sağlığı ve güvenliğinin bir ek gelir kaynağı olarak görülmemesi gerektiğini, sadece bu alan ile ilgilenilerek uzmanlık hizmetinin verilmesinin önemli olduğunu vurguladı. 
 
HASTALANINCA TEDAVİ ETMEK DEĞİL HASTALIĞI ÖNLEMEK ÖNEMLİ
 
Evren Ortak Sağlık Güvenlik Birimi firma sorumlularından Doktor Ali Önder ise, konuya ilişkin verdiği bilgilerde, iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının bu alanda farkındalık oluşturarak bu hizmeti vermesi gerektiğine değindi. Önder, sürdürdüğü açıklamasında önemli olanın iş yerlerinde çalışanların hastalanınca tedavi edilmesi değil, hastalanmasını önlemek olduğunu bildirdi ve iş sağlığının, iş yerlerinde çalışanlara hastalanınca reçete yazmak gibi algılanmaması gerektiğini söyledi. Reçete yazmanın, iş sağlığı uzmanının son görevi olduğunu belirten Önder ayrıca, iş sağlığı ve güvenliğinin bir ekip işi olduğu tespitinde bulunarak bu ekipte; çalışan, işveren ve devletin bulunduğunu sözlerine ekledi. HABER-FOTO: KAAN AKBAŞ