KTB Başkanı Ünlü: 'Et İhtisas OSB'si Kayseri'ye yakışır'

Söyleşimizde bu haftanın konusu Kayseri'ye açılması planlanan Et ve Et Ürünleri İhtisas OSB'si olurken, konuğumuz ise Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Şaban Ünlü oldu.

KTB Başkanı Ünlü: 'Et İhtisas OSB'si Kayseri'ye yakışır'

Gerçekleşen söyleşide Et ve Et Ürünleri İhtisas OSB’sinin kendilerine katkı sağlayacağını ifade eden Başkan Ünlü, et konusunda Türkiye’de ilk beşte yer alan Kayseri’ye de böyle bir tesisin yakışacağını kaydetti.
 
BİR SÜRE ÖNCE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ET VE ET ÜRÜNLERİ İHTİSAS OSB’Sİ KURULACAĞINI DUYURDU. BUNU NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?
 
Burada faaliyet gösteren arkadaşların yer talebinden dolayı Büyükşehir Belediyesi böyle bir girişimde bulundu, yer tahsis çalışması var. Gitmek isteyen olursa tahsis edilen yere gidecek, burası da yasaklanırsa bütün firmalar oraya taşınacak. Burasının, yani Karpuzatan’ın 1946’dan beri genişleme alanı yok. Kapasitesini genişletmek isteyen, bu işe başlamak isteyenler buradan bir yer edinemiyor. Ancak yeni tahsis edilen alanda bu sıkıntı yaşanmayacak. Yatırımcılar genişleme, kapasite artırma ve yeni iş yeri kurma fırsatı bulabilecek. Şu anda Beydeğirmeni üzerinde çalışılıyor. Hem besicileri hem de imalatçıları oraya almayı planlıyorlar. Yalnız imalatçılarla besicilerin ayrı olması lazım. Belediye bunu da dikkate alacaktır. Hem besi hem de imalat kısmı olan böyle bir uygulama Türkiye’de yok. Bu durum imalatçıların da besicilerin de faydasına olacaktır. Biz de bu uygulamadan memnunuz. Yeni iş yeri kuracak ve kapasitesini genişletmek isteyen arkadaşlarımızın da bundan büyük bir memnuniyet duyacağını düşünüyorum.
 
BÖYLE BİR OSB KAYSERİ’YE NELER KATABİLİR, KAYSERİ’DEKİ ET VE ET ÜRÜNLERİ FİYATI VE KALİTESİNE YANSIR MI?
 
Fiyatlarda değişme olacağını zannetmiyorum ama et ve et ürünleri arttığından, et sanayinin gelişme göstereceğini düşünüyorum ve burada büyük bir et sanayi potansiyeli oluşacaktır. Haliyle et sanayinin bulunması, üretiminin artması besi faaliyetlerini de etkiler. Buna bağlı olarak besi de Kayseri’de gelişme gösterecektir. Sektörün gelişmesi söz konusu olacaktır. Zaten malumdur Türkiye’nin et merkezi Kayseridir. Kayseri et ve et ürünleri üretiminde iller arasında ilk beşte yerini alır. Pastırma ve sucuğun payı bunda büyüktür. Bu OSB’nin kurulması ile Kayseri yerini daha da sağlamlaştıracak, öne çıkacaktır. Kayseri’de bu mevcudat var, bu potansiyel var.
 
ET VE ET ÜRÜNLERİ İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ UYGULAMASI BAŞKA İLLERDE VAR MI?
 
Başka illerde böyle bir uygulama, yani hem besi hem de imalathanenin beraber olduğu böyle bir uygulama yok. Çoğu ilde et sanayi yok. Bu gerçekleşirse Türkiye’de bir ilk olacak. Yalnız OSB besi ve sanayi hakkında çalışmalar var. Zaten Kayseri’ye yani Karpuzatan’a baktığınız zaman 1946’da kurulmuştur. Hem bir organize sanayi olarak ilktir, hem de et sanayi olarak ilktir Türkiye’de burası. En eski sanayidir. Bu geleneğini de sürdürecek, daha da gelişim gösterecektir. Kayseri pastırma ve sucuğun merkezi olduğu için böyle bir tesis yakışır.
 
BİR ET VE ET ÜRÜNLERİ FİRMASI SAHİBİ OLARAK BU UYGULAMANIN SİZ İLE SİZİN GİBİ FİRMALARA KATKISININ NE OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORSUNUZ?
 
Haliyle pazar yeri oluştuğundan, dışarıdan gelen bu işle uğraşan arkadaşların daha fazla olacağından bize etkisinin artı yönde olacağını tahmin ediyorum. Ayrıca üretim miktarımız ve imkanlarımız da artış gösterecek. Bu açıdan da fayda göreceğimizi düşünüyorum. İşte üretim açısından da imkanlarımız daha da çok olacak. Yani her yönüyle bize katkısı artı yönde olabilecektir diyorum.
 
SON OLARAK ERÜ’DE BAZI ÖĞRETİM ÜYELERİNİN PASTIRMAYA ALTERNATİF OLARAK ISIL İŞLEM İLE İMAL EDİLEN ENDÜSTRİYEL PASTIRMA ÜRETİMİ YAPMA PROJELERİ BULUNUYOR. BUNU NASIL DEĞELENDİRİYORSUNUZ, BİLDİĞİMİZ GELENEKSEL PASTIRMAYA ALTERNATİF OLABİLİR Mİ?
 
Onu hiç duymadım bir şey diyemeyeceğim ama pastırma makine ile olmaz. El emeği ile olur, özen göstererek olur. Diğer türlü mümkün olsa bile o tadı, kıvamı vermez. Aslına uygun olmaz. Gerçek pastırma kurutma aşamasında bile hava kurutması ile yapılır. Ama hava şartları uygun olmadığından soğutucu veya klimayı kullanabiliyoruz. Yani hassastır üretimi pastırmanın. O yüzden Kayseri pastırmasının yeri ayrıdır, diğer pastırmalardan farklıdır. Buranın toprağı, havası bile pastırmanın tadına etki eder. RÖPORTAJ: KAAN AKBAŞ