KOSB Başkanı Nursaçan: 'Bu süreç sonunda güçlü Kayseri ekonomisi daha güçlü yoluna devam edecektir'

Söyleşimizde bu haftanın konuğu Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (KOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan oldu.

KOSB Başkanı Nursaçan: 'Bu süreç sonunda güçlü Kayseri ekonomisi daha güçlü yoluna devam edecektir'

FETÖ/PDY’ye yönelik iş dünyasına yapılan operasyonlarda kayyum atanan şirketlerin Kayseri ekonomisine zararı ya da yararı olup olmadığını sorduğumuz Nursaçan: “Bu süreç sonunda güçlü Kayseri ekonomisi daha güçlü yoluna devam edecektir” dedi.

FİRMALARA KAYYUM ATANMASI NEDİR, KAYYUM TAM OLARAK NE İŞ YAPAR?

Son dönemlerde gündemimizi sıkça meşgul eden kayyumluk müessesi adli soruşturma ve koğuşturma nedenine dayalı ihtiyati tedbir niteliğindeki kayyumluktur. Özü el koymaya dayanan kayyumluktan kasıt; bir suçun ispatı için gerekli olan malvarlığı üzerindeki tasarruf yetkisinin el koyma nedeniyle kaldırılmasından doğan yönetim boşluğunun devlet tarafından kayyum eliyle doldurulmasıdır. Bu sebepledir ki her ilde olduğu gibi şehrimizde de faaliyet gösteren bir kısım şirket malvarlığına el konulmuş ve bu el konulma nedeniyle şirket yönetimlerinin devamı için kayyum atanmıştır. Her türlü yasal mevzuat çerçevesinde görevli makam olan Sulh Ceza Hâkimliği tarafından kayyum atamaları yapılmıştır. Kayyumlar aslında el konulan şirketlerin temsilcisi niteliğindedir ve ilgili makamlarca hangi iş ve işlemler için atanmışlar ise yalnızca o konularda temsil hakları olup genel anlamda tüm yetkileri ellerinde bulundurma hakları yoktur. Kayyum atandığı an itibariyle yönetim organlarının görevleri sona ermekte bu yetki ve sorumluluklar kayyuma devredilmektedir. Kısaca bu tedbir sayesinde asıl amaçlanan şey soruşturma ve koğuşturma evresinde el konulan şirketlerin faaliyetlerine devam etmesi ve yargılama sonunda el konma durumu ortadan kalkar ise malvarlığı zarara uğramaksızın ilgilisine teslim edilmesidir. Ve yapılan kayyum ataması işlemlerine karşı her zaman ilgililerinde itiraz hakları ayrıca kaim olup şartların gerçekleşmediğini düşünen ilgililer itiraz müessesine de başvurabileceklerdir.   

SÖZ KONUSU OPERASYONLARIN ARDINDAN FİRMALARA KAYYUM ATANMASI NE ANLAMA GELİYOR. YANİ ARTIK BUNDAN SONRA HEP KAYYUMLA MI DEVAM EDECEK BU FİRMALAR, YOKSA ESKİ SAHİPLERİNE GERİ İADE EDİLMESİ İHTİMALİ DE VAR MI?

Kayyumluk müessesinden de bahsederken değindiğimiz gibi kayyumluk malvarlığına el konulan şirketlerdeki yönetim boşluğunun kayyum tarafından devlet eliyle doldurulmasıdır. Bu tedbiren yapılmış olan bir uygulama olup tedbirin kaldırılması şartları oluştuğunda el koyma tedbirinin kalkmasıyla kayyumluk müessesi de devre dışı kalacak, olağan sürece dönülebilecektir. Tedbiri uygulayan makamlar malvarlığı muhafazasına gerek kalmadığı takdirde kayyumluk durumunu da sonlandıracaklardır. Yine taraflar da her aşamada tedbirin uygulanma şartlarının oluşmadığı yahut ortadan kalktığı iddiası ile itirazda bulunabileceklerdir. Soruşturma bittiğinde takipsizlik kararı verilirse bu tedbirde ortadan kalkabilecek, koğuşturma dediğimiz asıl yargılama aşamasına geçilmesine karar verilir ise görevli mahkemelerimiz şartlara ve gerekliliklere göre el koyma tedbirinin devam edip etmeyeceğine ilişkin bir karar vereceklerdir. Yani yaşanan durumlar kanun nizam çerçevesinde ilerlemekte olup, ilgililer içinde her zaman savunma ve itiraz usulleri bakidir.

FETÖ/PDY OPERASYONLARI ÖNCESİ VE SONRASINDAKİ DURUM İLE İLGİLİ BİR KIYASLAMA YAPARSAK SİZCE ÖNCESİNDE Mİ KAYSERİ EKONOMİSİ DAHA İYİYDİ VE İYİ OLABİLİRDİ YOKSA SONRASINDA DAHA MI İYİ OLACAK KANAATİNDESİNİZ?

15 Temmuz hain darbe girişiminin hemen ardından ülke ekonomisi normal işleyişine devam etti. Bunun da Türkiye'nin ekonomik göstergelerinin sağlamlığının kanıtı olduğunu söyleyebiliriz. Rakamlara baktığımız zaman ekonomimizin ne kadar güçlü olduğunu ve gelecek beklentilerinin ne kadar yüksek olduğunu gösterdi. Devletimizin ve bağımsız mahkemelerimizin yaptığı hukuki işlemlere karşı her zaman saygımızın olduğunu belirtmekle yasal yargılamalara ve hukuki sürece ilişkin en doğru kararların alınacağından hiç kuşkumuz yoktur. Kayseri ekonomisi ve sanayisi çok güçlü bir yapıya sahip olup oldukça köklü bir yapıdadır. Mevcut durum itibariyle yaşayıp görülmeden peşinen bir şey söylemek mümkün olmamakla verilerle bir kıyas yaptığımızda Kayseri OSB üretmeye, artı değer sağlamaya vatan ve millete hizmet etmeye devam etmekte olup bu hususlarda bir aksama yoktur.

ŞU AN İTİBARİYLE KOSB'DE FAALİYET GÖSTEREN KAÇ FİRMAYA KAYYUM ATANDI VE KAYYUM YÖNETİMİNDEKİ BU FİRMALAR İLE KOSB'UN İLİŞKİLERİ NASIL OLACAK, YANİ KISMİ BİR DEVLET KURUMU HALİNE GELMESİ HASEBİYLE KOSB'UN KENDİ YÖNETMELİKLERİNE, KURALLARINA UYACAK MI, YOKSA AYRI BİR HUKUKİ DURUMLARI MI SÖZ KONUSU OLACAK?

An itibariyle araştırmalarımızın gösterdiğine göre Kayseri ili içerisinde faaliyet gösteren 13 şirket ile ilgili kayyum ataması kararı verilmekle bu şirketlerden yalnızca bir tanesi Organize Sanayi Bölgemiz içerisinde faaliyet göstermektedir. Ortada devlet kurumu haline gelmiş bir yapı yahut teşkilat yoktur, yalnızca temsilcilik sıfatı yönetim kurulu ve diğer organlarından alınarak kayyuma devredilmiş olan şirketler vardır. Tek değişen yetkili muhataplardır, şirketlerin tüzel kişiliği devam ettiği sürece tabi oldukları usullerde kanunlarda bir değişiklik olmayacaktır. Yine KOSB içindeki faaliyetlerimiz eskiden olduğu gibi OSB’lerin kendine has kanun ve yönetmelikleriyle devam edecektir.

SON OLARAK KAYYUM ATANAN BU FİRMALARIN KAYSERİ'DE EKONOMİYE KATKILARI MI, YOKSA ZARARLARI MI SÖZ KONUSU OLUR, DİĞER TARAFTAN KOSB'A YANSIMALARI NE YÖNDE GELİŞİR?

Türkiye 2023 hedeflerine ilerlerken, Kayserimiz de bu uğurda yılmadan mücadele edecektir. Devletimiz ve hükümetimizin yanında yer almaya devam eden Kayseri halkı ve sanayicileri çalışmaya ve üretmeye devam edecektir. Kayyum atanan kurumlarla ilgili devletimizin gerekli tüm tedbirleri aldığına inanıyoruz. Kısa süreli sıkıntılar yaşanabilecek olsa da, bu süreç atlatılacak ve güçlü Kayseri ekonomisi daha güçlü bir biçimde yoluna devam edecektir. RÖPORTAJ: KAAN AKBAŞ