Koç: 'Bomba eylemleri, örgütün bitmek üzere olduğunun belirtileridir'

Söyleşimizde bu haftanın konuğu Türkiye Polis Emeklileri Sosyal Yardımlaşma Derneği Kayseri Şube Başkanı ve 21 yıl görev yaparak yaş haddinden emekli olan polis Hayati Koç oldu.

Koç: 'Bomba eylemleri, örgütün bitmek üzere olduğunun belirtileridir'

Son zamanlarda güvenlik güçlerine yapılan saldırılar konusunda görüşlerini aldığımız Koç, terörün strateji değiştirdiğini ifade ederek: “Terör örgütü, haince ve kalleşçe canlı bomba ile araçlarla bombalama eylemlerine ağırlık vermiştir. Bu da örgütün bitmek üzere olduğunun belirtileridir” dedi. 
 
MALUM SON GÜNLERDE ARTAN TERÖR SALDIRILARI İLE BİR ÇOK POLİSİMİZİ KAYBEDİYORUZ. BİR POLİS EMEKLİSİ VE POLİS DERNEĞİ BAŞKANI OLARAK DURUMU NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ, DUYGU VE DÜŞÜNCELERİNİZİ ALABİLİR MİYİZ?
 
Devletimiz terörle ilgili gerek tüm tedbirleri almakta ise de, terör örgütleri strateji değiştirerek dağda ve şehirlerde silahlı mücadelede yetersiz kalınca haince ve kalleşçe canlı bomba ve araçlarla bombalama eylemlerine ağırlık vermiştir. Bu da örgütün bitmek üzere olduğunun belirtileridir. Devletimizin ve milletimizin kararlı, azimli duruşu neticesinde inşallah bu terör belasından Türkiye kurtulacaktır. Temennim odur ki daha fazla kayıp verilmeden terör son bulsun. Şu anda devletimizin terörizme karşı takındığı tavrı ve mücadelesini doğru buluyorum. Umarım bu kararlılıkla devam eder ve terör artık gündemimizden düşer. Yaşanan olaylarla ilgili olarak bugünlerde polislerimize yönelik yapılan bombalı, silahlı saldırıların yanında karalamaya yönelik yapılan her türlü girişimi de şiddetle kınıyorum. Şehir olan vatandaşların her biri benim meslektaşım ve pırıl pırıl insanlardır. Polisten öte vatan evladıdır. Üzülmemek mümkün değil. Polis vatanın teminatıdır. Bu noktada polislerimizin canı da itibarı da önemlidir. Millet olarak polisimizin yanındayız. Dışardan ve içerden devletimize, milletimize gelecek her türlü saldırıda devletimizin de milletimizin de yanındayız.
 
SÖZ KONUSU DURUMLARA YÖNELİK TEKNİK VEYA TEORİK BİR ÇÖZÜM ÖNERİNİZ VAR MI, TERÖRLE GÜVENLİK GÜÇLERİMİZ VE HALKIMIZ NASIL BAŞETMELİDİR?
 
Terör olaylarını yalnızca terörle mücadele olarak düşünmeyip, örgütlerin mali, narkotik, kaçakçılık ve gayri meşru gelirlerinin kesilerek, terörün gücünün bitirilmesi, halkımızın da her türlü gördüğü bildiği bilgiyi güvenlik güçleri ile paylaşarak onlara yardımcı olması gerekmektedir. Bu dayanışma ve strateji ile inanıyorum ki terörün kökü kazınacaktır. Şu an devletimizin etkin bir şekilde terörün hem silah, hem para, hem de insan desteğini kırmaya yönelik faaliyetler yaptığını görüyorum. Bu da son derece isabetlidir. Terörle topyekun, her yönüyle mücadele etmek ve kararlı olmak bu noktada büyük önem arzediyor diye düşünüyorum.
 
POLİSLİK MESLEĞİ İLE POLİSLER ADINA DEVLETTEN NE TÜR BEKLENTİLERİNİZ BULUNMAKTADIR?
 
Güvenlik güçlerimizin çalışma şartları, maddi ve manevi durumlarının düzeltilmesi, çıkarılacak yasalarla güçlendirilmesi yönünde devletimiz gerekeni yapmaktadır. Çıkarılacak kanunlarla elinin daha da güçleneceğini düşünmekteyim. Devlet ile millet, polisinin, askerinin, güvenlik güçlerinin yanında olduğu kadar ayakta kalır. İmkanlar dahilinde emniyet güçlerine hem maddi hem de manevi olarak ne kadar destek sağlansa o kadar iyi olur düşüncesindeyim.
 
BİR POLİS EMEKLİSİ OLARAK ŞEHİRLERE İNEN VE STRATEJİ DEĞİŞTİREN TERÖR ÖRGÜTLERİNE KARŞI POLİSLERİN NASIL EĞİTİM ALMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORSUNUZ?
 
Şu andaki yapılan eğitimin yeterli olduğunu düşünüyorum. Devletimiz emniyet güçlerimize her türlü imkânı sunmaktadır. Özellikle son zamanlarda terörle mücadele noktasında polisimizin arkasında olduğunu bildirdi devlet büyüklerimiz. Zaten, polislerimiz modern çağın bütün gereklerine uygun eğitim almaktalar ve teçhizatla donatılmışlardır. Ben eğitim alınmasından çok, bu dayanışmanın ve kararlılığın bu mücadelede etkili olacağını düşünüyorum. Böyle sürerse de başarılı oluruz gibi tahmin ediyorum.
 
SON OLARAK ETRAFINIZDAKİ EMEKLİ VEYA GÖREVLİ POLİSLERDEN NE TÜR YORUMLAR ALIYORSUNUZ MEVCUT DURUMLAR HAKKINDA, BİZİMLE PAYLAŞABİLİR MİSİNİZ?
 
Cumhurbaşkanımızın en üst perdeden polislerimizin yanında olduğunu görmekteyiz. Şu andaki İçişleri Bakanımız’ın da çalışmalarını çok olumlu buluyorum, buluyoruz.  Ne kadar önlem alınmış olsa da, içeriden ve dışarıdan ülkemiz üzerinde oynanan oyunların bitmeyeceği herkes tarafından bilinmekte, meslektaşlarımız da üzerine düşen her türlü göreve hazır oldukları beyan etmektedirler. Bu çok memnuniyet vericidir ve vatanseverlik örneğidir. Polisimiz canı pahasına da olsa vatanını öncelemekte ve kendini siper etmektedir. Bu noktada ulusumuza ve Emniyet Teşkilatımız’a yönelik sinsi, hain ve alçakça terör saldırılarını kınıyor, aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, kahraman ve gazilerimize acil şifalar diliyoruz. Dışardan ve içerden devletimize, milletimize gelecek her türlü saldırıda devletimizin de milletimizin de yanındayız diyoruz. RÖPORTAJ: KAAN AKBAŞ