KETEM konusunda Kayseri avantajlı

Kayseri'nin Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi konusunda avantajlı illerden oldu ortaya çıktı.

KETEM konusunda Kayseri avantajlı

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nden elde edilen bilgilerde kısa adı KETEM olan Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi sayısının Kayseri’nin Türkiye’de birçok ile kıyasla daha fazla olduğu kaydedildi.
 
KAYSERİ’DE 4 KETEM VAR, 5’İNCİ PLANLANIYOR
 
Kayseri’de biri Talas’ta, diğeri Fevzi Çakmak Mahallesi’nde, bir diğeri Esenyurt ve dördüncüsü ise Gesi-İldem bölgesinde olmak üzere toplam 4 KETEM bulunduğu belirlendi. Buna göre Türkiye’de Ankara, Mersin, İzmir, İstanbul dışında en fazla KETEM bulunan il olan Kayseri’nin bu anlamda Türkiye’de en avantajlı illerden biri olduğu dikkatleri çekiyor. Kayseri’de 4 KETEM ile birlikte 5’incisinin de açılması planlanıyor.
 
HAYATİ GÖREV ÜSTLENİYOR
 
Erken teşhisin çok önemli olduğu kanser hastalığında KETEM’lerin hayati önem üstlendiği biliniyor. KETEM’lerde erken teşhis hayat kurtarır prensibiyle yola çıkarak sağlık bakanlığı kanser savaş daire başkanlığınca oluşturulan politikalar doğrultusunda meme, rahim ağzı ve kolorektal kanserler ile ilgili tarama programları yürütülüyor. KETEM’lerin en önemli amaçları arasında toplumda kanser konusunda farkındalık oluşturmak, yüz yüze eğitimlerle kişileri korunma yöntemleri, tarama programları hakkında bilgilendirmek olarak yer alıyor. KETEM’lerde; kadınlarda 40-69 yaş arası meme kanseri, 30-65 yaş arası rahim ağzı kanseri, hem kadın hem de erkeklerde 50-70 yaş arası kolon kanserlerine bakılmakta. KETEM'de tarama ve teşhisler ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor. HABER: KAAN AKBAŞ