Kayseri rüzgar potansiyelinde en yüksek illerden biri

Türkiye'nin rüzgar potansiyeli haritasında Kayseri, ülke genelinde en yükse rüzgar potansiyeli olan 5 kısımdan biri oldu.

Kayseri rüzgar potansiyelinde en yüksek illerden biri

Haritaya göre Çanakkale ve Balıkesir kıyıları, Karaman, Hatay bölgeleri en yüksek rüzgar potansiyeli bulunan kısımlar olurken, Kayseri’nin özellikle güney ve doğu kesimleri de bu kısımlardan oldu. Söz konusu kısımlardaki rüzgar hızı ortalama 8-8,5 m/s olarak bildirildi.
 
YERLİ TÜRBİN İLE DAHA İYİ VERİM ALINACAK İDDİASI
 
Enerji ile ilgili bir platforma Türkiye’deki rüzgar enerjisinin hep ithal tür türbinler ile değerlendirildiğini, ancak bunların ülkemizdeki rüzgar hızına uygun olmadığı, bu nedenle verimin düşük olduğu iddia edilirken, yerli tasarım ile yapılacak uygun türbinlerin daha fazla enerji üretimi gerçekleştireceği de paylaşıldı. Konuya ilişkin yapılan açıklamada şunlara yer verildi; “Gerçek rüzgar enerjisi potansiyelimiz ile ilgili bir yanılsama var. Konferanslarda hep dile getirilen 48000 MW ancak bir sürü kıymetli hocamızın yaptığı araştırmalara göre 83000 MW fazlası var azı yok. Öyleyse neden dile 48000 MW getiriliyor? Çünkü işte gerçek; bugüne kadar kurulan tüm büyük türbinler ithal ve ithal türbinler kendi ülkelerine uygun olan yüksek rüzgarda verimli cihazlar. Halbuki biz kendi rüzgarımıza göre YERLİ türbin üretirsek 83000 MW'ı ve daha fazlasını kullanabileceğiz. Yabancı model değiştirmemek için bizi kandırmaya çalışıyor.” HABER: KAAN AKBAŞ