Kanserle mücadelede Kayseri'nin KETEM avantajı

1-7 Nisan Kanser Haftası'nda Kayseri'nin, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi konusunda avantajlı illerden oldu görüldü.

Kanserle mücadelede Kayseri'nin KETEM avantajı

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nden elde edilen bilgilerde kısa adı KETEM olan Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi sayısının Kayseri’nin Türkiye’de birçok ile kıyasla daha fazla olduğu kayıtlara geçti.
 
KAYSERİ’DE 4 KETEM VAR, 5’İNCİ PLANLANIYOR
 
Kayseri’de biri Talas’ta, diğeri Fevzi Çakmak Mahallesi’nde, bir diğeri Esenyurt ve dördüncüsü ise Gesi-İldem bölgesinde olmak üzere toplam 4 KETEM bulunduğu öğrenilirken, Türkiye’de Ankara, Mersin, Yalova, İzmir ve İstanbul dışında en fazla KETEM bulunan illerden birinin Kayseri olduğu ortaya çıktı. Kayseri’de 4 KETEM ile birlikte 5’incisinin de açılması planlanıyor.
 
HAYATİ GÖREV ÜSTLENİYOR
 
Erken teşhisin çok önemli olduğu kanser hastalığında KETEM’lerin hayati önem üstlendiği biliniyor. KETEM’lerde erken teşhis hayat kurtarır prensibiyle yola çıkarak sağlık bakanlığı kanser savaş daire başkanlığınca oluşturulan politikalar doğrultusunda meme, rahim ağzı ve kolorektal kanserler ile ilgili tarama programları yürütülüyor. KETEM’lerin en önemli amaçları arasında toplumda kanser konusunda farkındalık oluşturmak, yüz yüze eğitimlerle kişileri korunma yöntemleri, tarama programları hakkında bilgilendirmek olarak yer alıyor. KETEM’lerde; kadınlarda 40-69 yaş arası meme kanseri, 30-65 yaş arası rahim ağzı kanseri, hem kadın hem de erkeklerde 50-70 yaş arası kolon kanserlerine bakılmakta. HABER: KAAN AKBAŞ