İKİ YIL ÖNCE UYARDIK!

Hacılar'da yaşanan başıboş köpek faciasının yankıları sürerken, gazetemizde yaklaşık iki yıl önce Hacılarlı vatandaşların başıboş köpek şikayetine ilişkin haber yayınlandığı ortaya çıktı.

İKİ YIL ÖNCE UYARDIK!

6 Ekim 2017 Cuma tarihli gazetemizde “Hacılar’da başıboş köpek tepkisi” başlıklı çıkan haberde, vatandaşların sosyal medya üzerinden vatandaşlar tarafında gösterilen tepkide, söz konusu tarihten üç ay önce kuduz tehlikesi nedeni ile karantinaya alınan Akdam, Yukarı, Yediağaç, Dereboğazı, Yenievler ve Armutluk mahallelerinde başıboş köpek tehlikesinin devam ettiği paylaşılmış, mahallelerindeki sürü ile gezen başıboş köpeklerin görüntülerini paylaşan Hacılar ilçesi sakinleri, köpeklerin sokakları işgal ettiğini belirtmişti. 
 
Kayseri Cumhuriyet Meydanı’nda dahi yakın zamanda sürüler halinde başıboş köpekler dolaştığı dikkatleri çekerken, çevre ilçelerde de durumun böyle olması yaşanan faciaya davetiye çıkardı ve adeta ‘facia geliyorum’ dedi.
 
CUMHURİYET MEYDANI’NDAKİ KÖPEKLER DE GAZETEMİZDE HABERE KONU OLMUŞU
 
Olaydan yakın zaman önce, Kayseri Cumhuriyet Meydanı’nda sürüler halinde başıboş olarak dolaşan köpekler olduğu görülmüş ve gazetemiz Anadolu Haber’de bunlara ilişkin iki ayrı haber yapılmıştı.  ‘Cumhuriyet meydanı köpeklerin yeri oldu’ ve ‘Köpekler meydanı mesken tuttu’ şeklindeki iki başlıkta haber yaptığımız durumla ilişkin haberden sonra dahi köpeklerin söz konusu mekanda gözlendiği dikkatleri çekmişti.  Söz konusu haberde de bahsedildiği üzere Cumhuriyet Meydanı’ndaki sürüler halinde dolaşan köpeklerin vatandaşlara karşı saldırgan davranışlar gösterdiği görülmüştü.
 
ÇEVRE MAHALLE DE BAŞIBOŞ KÖPEKLERE RASTLANIYOR
 
Kayseri’nin Cumhuriyet Meydanı’nda bir süre önce rastlanan sürüler halindeki başıboş köpeklere, İldem gibi, Beyazşehir, Ahi Evran gibi, Talas gibi çevre ilçe ve mahallelerdeki sokaklarda da rastlanıyor.  Hacılar’da yaşanan facia sonrasında belediye görevlileri sokaktaki köpekleri toplamaya başlarken, aynı duyarlılığın diğer belediyelerde de sürdürülmesi gerekiyor.
 
YASAK CİNS KÖPEKLER DE TEHLİKE SAÇIYOR
 
Kayseri’de bazen tek bazen de sürüler halinde başıboş dolasan sokak köpeklerine rastlanırken, bu tehlikenin dışında bir de vatandaşların yasak olmasına rağmen ısrarla edindikleri ve sokakta bağı ile dolaştırdıkları 'Pitbull Terrier, Tosa Inu (Japanese Tosa), Fila Brasileiro, Presa Canario, Dogo Argentino, Boerboel, Wolfdog, Napoliten Mastiff' türünde köpekler de büyük tehlike oluşturuyor.  5199 Sayılı Hayvan Hakları Koruma Kanunu’da emredildiği üzere tehlike arz eden söz konusu cins köpekleri üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak; takas etmek, sergilemek ve hediye etmek yasak olduğu halde Kayseri’de zaman zaman sokaklarda dolaştırılması da dikkatleri çekiyor. Sokak köpekleri kadar tehlikeli ve yasak olan türlerdeki köpeklerle de mücadele edilmesi toplum güvenliği ve huzuru bakımından büyük önem arz ediyor. 
 
UZMANLAR ‘KÖPEK SALDIRIRSA AĞAÇ OLUN’ DİYOR!
 
Kayseri’de daha önce birkaç kez yasak olan köpeklerin saldırısına uğrayan çocuklar ve son yaşanan olay ile sokak köpeklerinin saldırı sonucu gerçekleşen facia ile gündeme yeniden gelen köpek saldırıları konusunda uzmanlar ise bunlarla başa çıkmak konusunda bazı tüyolar veriyor. Uzmanlar köpek saldırdığında ağaç pozisyonuna geçerek hareketsiz durulması gerektiğini ifade ederek, köpekle göz göze gelinmemesi gerektiğini belirtiyor. Köpeklerin göz göze gelmeyi tehdit olarak algıladığını söyleyen uzmanlar göz göze gelinmediğinde köpeğin yatışarak terk ettiğini bildiriyor. Uzmanlar ayrıca köpeklerden uzaklaşırken ani hareketlerden kaçınılması gerektiğini de belirtirken, saldıracak köpeğin ise kulaklarının tam geride, gözlerinin büyümüş ve karşısındakine sabitlenmiş olduğunu, sırt tüylerinin dikleştiğini, dişlerini gösterdiğini ve dudaklarının gergin olduğunu paylaşıyor. HABER: KAAN AKBAŞ