İGA Genel Müdürü Samsunlu: 'Yeni Havalimanı bir özgüven projesidir'

AÇILIŞINA sayılı günler kala İstanbul'daki dünyanın en büyük havalimanı İGA'nın İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu, böylesine devasa bir projenin Türkiye için bir özgüven projesi olduğunu söyledi ve dünyaya referans olduğuna işaret etti.

İGA Genel Müdürü Samsunlu: 'Yeni Havalimanı bir özgüven projesidir'

Konuya ilişkin İstanbul Yeni Havalimanı şantiye işletmesi merkezinde Anadolu’nun farklı illerinden gelen gazetecilerle buluşan ve bilgiler aktaran Samsunlu, hazırlanan video sunum eşliğinde İstanbul Yeni Havalimanı’nı ayrıntıları ile anlattı.
 
İstanbul Yeni Havalimanı, Türkiye’nin ve dünya sivil havacılık sektörünün merkezi olmak için gün sayarken, ilk etapta kullanıma açılacak olan ortalama 90 milyon kapasiteli birinci fazının yüzde 97’sinin tamamlandığı öğrenildi.
 
Cumhuriyet tarihinin en büyük alt yapı projesi olan İstanbul Yeni Havalimanı, 76 milyon m2’lik toplam proje alanı ile İstanbul’un kuzeyinde 29 Ekim Pazartesi düzenlenecek törenle açılacak. İstanbul Yeni Havalimanı’nda 32 bin 500 kişi çalışıyor. Toplam 6 fazdan oluşacak olan havalimanı, bütünüyle tamamlandığında yaklaşık 350 milyondan fazla yolcu kapasitesine sahip olacak. 100’e yakın havayolu şirketine de ev sahipliği yapacak. Havalimanında aynı anda 371 uçağın park yapabildiği de ifade edilen bilgiler arasında yer aldı. 
 
NEDEN BÖYLESİNE DEV HAVALİMANINA İHTİYAÇ DUYULDU
 
Gerçekleşen basın toplantısında gazetecileri bilgilendiren Samsunlu, bugüne kadar 163 bin kişiye iş eğitimi verdiklerini bildiren Samsunlu, çok zorlu bir arazi yapısını bu hale getirdikleri böylesine büyük bir havalimanı projesine neden ihtiyaç duyulduğu yönünde verdiği bilgilerde ise havayolu yolcu ve yük taşımacılığı sektöründe ciddi bir büyüme gerçekleştiğini ve İstanbul’da da büyük bir potansiyel bulunduğunu belirterek, Türkiye’nin 50 yıl 100 yıl ilerisine dönük olan bu projenin yapımında her türlü malzemenin yerli markalardan temin edildiğini kaydetti. Havalimanı çevresinde iş merkezleri, sanayi siteleri ve otel gibi yapıların da inşa edileceğini açıklayan Samsunlu, havayolu ile birlikte karada da gelişmenin gerçekleşeceğine işaret etti. Proje bitiminde ve etrafındaki ek projeler ile burada yeni bir İstanbul meydana getirileceğini de sözlerine ekledi. 
 
ÖDÜLLÜ YAPILAR…
 
Dünyanın sıfırdan yapılan en büyük alt yapı projesi olan İstanbul Yeni Havalimanı’nın ilk etabının 1A fazında; dünyanın tek çatı altındaki en büyüğü olacak 1.4 milyon m2’lik ana terminal binası, 2 adet paralel pist, Ferrari’nin tasarımcısı Pininfarina ile AECOM’un lale figüründen esinlenerek tasarladığı ve uluslararası ödüllere layık görülen Hava Trafik Kontrol Kulesi ve destek binalar bulunuyor. Projede ayrıca İstanbul Boğazı şeklinde tasarlanmış Duty Free alanı bulunduğu ifade edildi.
 
‘İLK’LERİN HAVALİMANI 
 
Türkiye’nin adını sivil havacılık tarihine altın harflerle yazdıracak İstanbul Yeni Havalimanı pek çok özelliğiyle ilk olma özelliğini bünyesinde barındırıyor. Sadece bir uçuş noktası olmasından öte 7/24 sosyalleşmenin mümkün olacağı bir alan olan İstanbul Yeni Havalimanı, Airbus A380 ve Boeing 747-8 gibi süper jumbo uçakların rahatlıkla yanaşabileceği ve yolcu deneyimi konusunda dünyada çığır açacak bir terminale sahip olacak. İstanbul Yeni Havalimanı, yolcuların rahatı ve konforu için akıllı sistem, beacon, kablosuz internet, telsiz ve yeni nesil GSM altyapısı ile LTE, sensör ve konuşan ‘nesneler’ ile donatılıyor. Robotlar, yapay zekâ, yüz tanıma ya da diğer kişisel bilgilerle işlem yapabilecek makinelerin, check-in ya da bagaj teslim noktalarında kullanımı İstanbul Yeni Havalimanı’nda mümkün olacak. Tüm bunların yan sıra İstanbul Yeni Havalimanı, 400'den fazla yerli ve yabancı markayı ilk defa tek çatı altında buluşturacak 53 bin m2’lik dünyanın en büyük Duty Free alanına ev sahipliği yaparken yolcuların, modern perakende konseptiyle harmanlanan benzersiz bir alışveriş deneyimini yolculuk öncesi ve sonrasında yaşayacak oldukları belirtildi.
 
İSTİHDAM VE MİLLİ GELİRE KATKI
 
İstanbul Yeni Havalimanı’nın 225 bin istihdam ve yüzde 4,9 düzeyinde milli gelire katkı sağlayacağı bildirildi. Bağımsız düşünce ve danışmanlık kuruluşları İstanbul Ekonomi ile Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (EDAM) tarafından hazırlanan ‘İstanbul Yeni Havalimanı Ekonomik Etki Analizi’ raporuna göre İstanbul Yeni Havalimanı, Türkiye ekonomisine hem doğrudan hem de dolaylı olarak önemli katkılar sunacak. İyimser ve kötümser senaryolar baz alınarak hazırlanan analizlere göre havalimanının 2025 yılında, doğrudan ve dolaylı olarak sağlayacağı istihdamın 225 bin kişiye ulaşacağı öngörülüyor. Havalimanının etkisiyle artacak ilave hane halkı gelirinin, 4,4 milyar dolara ve Türkiye’nin ulusal ekonomisine katkısının da milli gelirin yaklaşık yüzde 4,9 seviyesine çıkacağı tahmin ediliyor. 
 
İLK UÇUŞ 31 EKİM’DE ANKARA’YA
 
29 Ekim 2018’de dünyanın en büyük çaplı havalimanı taşınmasının gerçekleştirileceği İstanbul Yeni Havalimanı’nda hazırlıklar için sona yaklaşılıyor. Kusursuz bir taşınma için çalışmalar tüm hızıyla devam ederken, havacılık sektöründe Operasyonel Hazırlık ve Havalimanı Taşınması adı verilen, ORAT (Operational Readiness and Airport Transfer) sürecinin son aşamaları için testler de devam ediyor. 3 farklı senaryonun uyarlanacağı ORAT sürecinde İstanbul Yeni Havalimanı’nın test süreçleri tamamlanması planlanırken, bu denemelere 9 bin yolcu, 18 bin bavul ve 10 gerçek uçak kullanılacak. Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Yeni Havalimanı’na yapılacak büyük taşınma ise 29-31 Aralık 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 
 
Açılış sonrası, 31 Ekim Çarşamba günü 11:10’da Ankara’ya yapılacak uçuşla THY ilk uçuşunu gerçekleştirecek. THY, İSL kodu ile Aralık sonuna kadar İstanbul Yeni Havalimanı’ndan 3 iç hat 2 dış hat (KKTC ve Bakü) olmak üzere uçuşlarına devam edecek. HABER-FOTO: KAAN AKBAŞ