İdamı isteyen halk: 'Ölenlerin hakkı yok mu!'

15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimi sonrasında toplumdan ortan bir ses olarak 'idam' çıkarken, bir yandan da idamın yasalaşması için imza kampanyaları başlatıldı.

İdamı isteyen halk: 'Ölenlerin hakkı yok mu!'

İmza atarak idamın yasalaşmasını isteyen vatandaşların görüşleri hep idam yönünde olurken, vatandaş “Darbe girişimi gecesi katledilen masum insanların, ölenlerin hakkı yok mu?” diye sordu.



NİÇİN İDAM?

MUHAMMET TUNÇYÜREK: Bizden bildiğimiz insanlar bizim insanımızı vurdular. Kendi vergilerimizle, paralarımızla alınan silahları bize karşı kullandılar. Bu resmen ihanet. İhanet de idamı gerektirir. ABD’de ve başka bazı ülkelerde idam cezası var. Bizde neden olmasın? Hz. Ali’de böyle bir durumda idamın gerekeceğini bildiriyor.

MUSTAFA KAÇAN: Gelecekte bir daha yaşanmasın. Bunların önüne geçilsin diye idam gelsin istiyorum. Geleceğimizin teminat altına alınması, güvenli hale gelmesi için bunu istiyorum. Kendi güvenliğimizi kendi silahlarımızla sağlamak için idam gelsin diyorum.

BURHAN KARAMUSTAFAOĞLU: Ben yaşlandım, gördüm geçirdim diye kendimi bir tarafa atamam. Milletim var, devletim var, ailem, akrabam, eşim dostum var. Sonra ben geçmişte yaşanan darbeleri görmüş birisiyim. Ülke tekrar kötü günlere dönsün istemem. Bu kampanya ile idamın yasalaşması adına benim de desteğim olsun istedim. Sadece bu şekilde değil, her türlü insan kendinde olanı vermeli. Sadaka; insanın kendine olanı ihtiyaç sahibine, bir başkasına vermesidir. Birikimimi, emeğimi ve bunlar gibi kazanımlarım ne ise topluma aktarmalıyım. Geçmişte sessiz kalanlar bugünlere sebep olur. Buradan çınar altında gölgede oturanlara arada sesleniyorum, diyorum ‘darbe olsaydı siz bugün burada böyle oturamayacaktınız’. O yüzden idam gelmeli, idam olmalı bu ülkede.

ERAY YÜKSEL: Devleti bölenler için, yapılan bu ihanet için ve bunların bir daha yaşanmaması için idamı istiyorum. İdam gelmelidir. Bu girişimler bu şekilde önlenmelidir. Başka ülkemiz yok bizim. 

ASLI GEZER: Çocuklara, kadınlara tecavüz olmasın diye idam gelsin. Masumlar, askerler, vatandaşlar ölmesin diye idam geldin. Benim evladım var ve şehit eşiyim. İşte böyle çocuklar yetim kalmasın diye idam gelsin diyorum.

FERİHA ÖZDEN: Sen de Türksün, ben de Türküm. Niye vuruyoruz, niye vuralım birbirimizi. Sonra öldürenlerin hakkı var da ölenlerin hakkı yok mu? Vatan bölünmesin, masumlar ölmesin. Allah’ın verdiği canı Allah alır. Başkasının buna hakkı yok. Bu şekilde insanların öldürülmemesi ve bunların tekrar etmemesi için idam gelmeli bu ülkeye. RÖPORTAJ: KAAN AKBAŞ