Halk: 'Cumhuriyet, Türk insanının karakterine en uygun yönetim şekli'

Röportajımızda bu hafta tarihimizde çok önemli bir yer tutan ve 15 Temmuz darbe girişiminin ardından daha da fazla anlam kazanan 'cumhuriyet' hakkında halkın görüşlerine yer verdik.

Halk: 'Cumhuriyet, Türk insanının karakterine en uygun yönetim şekli'

Cumhuriyet hakkında ne düşündükleri ve neden cumhuriyeti istediklerine dair sorularımıza vatandaş; “Cumhuriyet Türk insanının karakterine en uygun yönetim şeklidir” dedi.

SEZGİN: “CUMHURİYET TÜRK İNSANININ KARAKTERİNE EN UYGUN YÖNETİM ŞEKLİ”

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları için tören alanına gelen Recep Sezgin, cumhuriyeti neden istediğini ve cumhuriyet hakkında neler düşündüğünü sormamız üzerine; “Cumhuriyet Atatürk’ün de belirttiği gibi Türk insanının karakterine en uygun yönetim şeklidir. Türk insanı esareti sevmez. Cumhuriyet de milletin egemenliğini sağladığı için bize en uygun yönetim şeklidir. Bu nedenle cumhuriyeti seviyorum, destekliyorum. Korumak için elimizden ne gelirse yapmalıyız, böyle günlerde de en güzel şekilde anmalıyız” dedi.

SOLMAZ: “CUMHURİYETİN DEĞERİNİ ANLAMAK İÇİN 15 TEMMUZ’A BAKMALI”

Tören alanında paylaştığı görüşlerinde Vedat Solmaz isimli vatandaş ise, cumhuriyetin Türk Milleti için çok önemli bir değer olduğunu vurgulayarak; “Cumhuriyet bizim en büyük değerlerimizdendir. Cumhuriyetin değerini anlamak için 15 Temmuz olaylarına çok iyi bakılması lazımdır. Eğer cumhuriyeti tam anlamıyla uygular ve ona sahip çıkarsak, 15 Temmuz’daki gibi dini cemaat kisvesi altında kümelenmiş vatan ve millet hainlerine hiçbir zaman fırsat vermemiş oluruz” ifadelerinde bulundu.

POLAT: “VATANIMI SEVDİĞİM İÇİN CUMHURİYETİ SEVİYORUM”

Tören alanına gelmiş olan bir diğer vatandaş Bekir Polat ise cumhuriyeti, vatanını sevdiğinden dolayı sevdiğini belirterek; “Cumhuriyeti seviyorum çünkü vatanımı seviyorum. Vatanımın en iyi şekilde yönetilmesi, büyümesi, gelişmesi için cumhuriyeti seviyorum. Özgür olmak, kendi kendimi yönetmek için cumhuriyeti seviyorum. Cumhuriyet bu imkanları bize veren bir yönetim şeklidir” görüşlerini paylaştı.

ATEŞ: “BUGÜN BÖYLE RAHAT YAŞIYORSAK CUMHURİYET SAYESİNDE”

29 Ekim kutlamalarına katılan bir diğer vatandaş Nermin Ateş ise “Bugün böyle rahat ve özgür yaşayabiliyorsak cumhuriyet sayesindedir” diyerek şunları kaydetti; “Çok coşkulu bir kutlama töreni oldu. Tarihteki o günleri adeta yeniden yaşadık. Atatürk’ü daha iyi anlamış olduk. Cumhuriyet kendi kendimize yönetimi sağlamak demektir. Özgürlük demektir. Bugün böyle rahat ve özgür yaşıyorsak bu cumhuriyet sayesindedir.”

ÖZBAŞ: “EN İDEAL YÖNETİM ŞEKLİ CUMHURİYET”

Tören alanına Türk Bayrağı’nı alarak gelen Arif Özbaş da, cumhuriyetin en ideal yönetim şekli olduğuna işarete ederek, 15 Temmuz’da yaşananlara değindi. Ülkenin büyümesini, gelişmesini, özgürleşmesini istemeyenlerin bu girişimi gerçekleştirdiğini kaydeden Özbaş, cumhuriyetten vazgeçilemez olduğunu ve cumhuriyetin en uygun idare şekli olduğunu belirtti.

FARZANİ: “ATATÜRK’Ü SEVDİĞİM İÇİN CUMHURİYETİ DE SEVİYORUM”

Cumhuriyet kutlama törenine gelen bir diğer kişi İran vatandaşı Ali Farzani ise paylaştığı görüşlerinde, Atatürk’ü sevdiği için cumhuriyeti de sevdiğini dile getirerek, insanların cumhuriyetle yönetilmesinin doğru olduğunu söyledi ve dünyada en çok kullanılan yönetim şekli olduğunu bildirdi. RÖPORTAJ: KAAN AKBAŞ