ERÜ Hastaneleri El Hijyeni Mükemmeliyet Yarışmasında Avrupa Birincisi

Erciyes Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Güney, ERÜ Hastanelerinin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından düzenlenen Avrupa Bölgesi El Hijyeni Mükemmeliyeti Yarışmasında birinci olması nedeniyle düzenlediği basın toplantısında, yarışma süreci ve bu süreç sonunda alınan başarının hastanelerine sağlayacağı olumlu katkılara değindi.

ERÜ Hastaneleri El Hijyeni Mükemmeliyet Yarışmasında Avrupa Birincisi

Gevher Nesibe Hastanesi Başhekimlik Toplantı Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında Başhekim Prof. Dr. Ahmet Güney, şunları söyledi:
 
“Hastanemizde yaptığımız el hijyeni faaliyetleri ve hastane enfeksiyon oranlarını düşürmedeki başarımızla 2019 yılı için başvurulan yarışmada Avrupa hastaneleri arasında finale kaldık. El Hijyeni Mükemmellik yarışmasında Erciyes Üniversitesi Hastanelerinin son 10 yıllık enfeksiyon kontrol çalışmaları dikkate alındı. Yapılan çalışmalar sonrasında el hijyeni uyum oranlarında ve alkol bazlı el dezenfektanı kullanımında artış gözlenirken, hastane enfeksiyonları ve etken mikroorganizma hızlarında ise azalma tespit edildi. Avrupa hastaneleri arasında finale kalan hastanemize Dünya Sağlık Örgütü tarafından seçilen yetkililer 4-5 Mart 2019’da ziyarette bulunarak, hastanede yapılan çalışmaları yerinde gözlemlediler. Sonuç olarak, Almanya, İsviçre, İngiltere ve İspanya gibi Avrupa hastaneleri içerisinde ‘El Hijyeni Mükemmeliyet’ ödülünü Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri almaya hak kazandı. Ödül, 10-13 Eylül 2019’da Cenevre’de yapılacak törende takdim edilecektir. Bu başarının kazanılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim.”
 
ERÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi ve Enfeksiyon Kontrol Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç da konuşmasında, hastanelerinde 2004 yılında başlatılan çok yönlü el hijyeni programı ve hastane enfeksiyonları önleme paketi uygulamaları ile hastane enfeksiyon oranlarının yüzde 50 oranında azaldığına dikkat çekti.
 
Doç. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç, “Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi sadece Kayseri’ye değil, tüm bölgeye hizmet veren bir hastanedir. Yıllık yaklaşık 1 milyonun üzerinde poliklinik başvuru sayısı, 1000’in üzerinde yatak kapasitesi, 240 bin yatış sayısı, 214 yoğun bakım yatağı ve yıllık 57 bin ameliyat sayısı ile bölgenin önemli sağlık kurumlarından biridir. Ayrıca kanser hastalarının takip edildiği ve kemik iliği naklinin yapıldığı büyük bir onkoloji hastanesi ile de, ülkeye önemli hizmet sunmaktadır. Tabi ki ağır yoğun bakım hastalarının takibi, uygulanan girişimler, büyük cerrahi girişimler ve kanser hastalarına uygulanan kemoterapötikler beraberinde hastane enfeksiyonları gelişim riskini artırmaktadır. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanelerinde Enfeksiyon Kontrol Kurulu faaliyetlerine 1997 yılında başlanmıştır. Hastanelerimizde 2004 yılında başlattığımız çok yönlü el hijyeni programı ve hastane enfeksiyonları önleme paketi uygulamaları ile hastane enfeksiyon oranlarımız yüzde 50 oranında azalmıştır. Bugün dünyanın gelişmiş ülkelerindeki hastane enfeksiyon oranlarına yakın oranları görmekteyiz. Hastanemizde yaklaşık 20 yıldır sağlık hizmet sunumunda tüm personelin el hijyenine özen göstermesi için hizmet içi eğitimler verilmekte ve sağlık personelinin farkındalığını artırmaya yönelik çeşitli afiş, poster ve videolar kullanılmaktadır. Ayrıca sağlık personelinin el hijyenine uyumları izlenmekte, hastane enfeksiyon oranları, sürveyans sistemine kayıt edilmekte ve kanıta dayalı politikalar geliştirmek üzere analizleri yapılmaktadır. Sonuçlar ilgili sağlık personeli ve hastane idaresi ile paylaşılmakta, alınması gereken enfeksiyon kontrol önlemleri konusunda bilgilendirmeler yapılmaktadır” diye konuştu. BÜLTEN