DÜNYA MİLLİ GELİR SIRALAMASINDA 17'NCİYİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, 'Dünyada millî gelir sıralamasında 17'nci, satın alma paritesine göre ise 13'üncü sırada yer alıyoruz. İhracatımız, Ekim ayı itibarıyla yıllık 167 milyar dolara yaklaştı' dedi.

DÜNYA MİLLİ GELİR SIRALAMASINDA 17'NCİYİZ

3 Kasım tarihi itibarıyla AK Parti iktidarının 16. yılını geride bırakıp, 17. yıla girdiklerine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16 yılda yapılan 14 seçimde seçmenlerden “durmak yok yola devam” mesajı aldıklarını ifade etti. Bu dönemin en önemli özelliğinin, millî iradenin, demokrasini, milletin kararına saygının tam hâkimiyetinin tesis edilmiş olması olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan “Ülkemize ve milletimize kazandırdığımız hizmetlerin kısa bir icmalini yaptığımızda, bu teveccühün boşa olmadığını daha iyi görüyoruz” diyerek iktidara geldikten sonra eğitim, sağlık, adalet, emniyet, ulaştırma, ekonomi, sanayi, sosyal yardımlar, yurt dışı hizmetler konularında geçmişten bugüne yapılanları sıraladı.
 
“ÖĞRENCİLERİN GÖNÜLLERİNİ DE DOYURACAK BİR TALİM TERBİYE SİSTEMİ KURMANIN ÇABASI İÇİNDE OLACAĞIZ”
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğitimin altyapısıyla ilgili eksikleri, mazeretleri, talepleri ortadan kaldırmaya yönelik çok büyük bir hamle başlattıklarını kaydetti. Eğitime ayrılan kamu kaynağını üniversiteler dâhil 10 milyar liradan 120,2 milyar liraya çıkartarak, bütçede ilk sıraya yükselttiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapılan hizmetlerin, bir lütuf değil sadece milletin emanetini sahibine teslim etmek olduğunun altını çizdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni dönemde enerjilerini kalitenin yükseltilmesine teksif ederek, öğrencilerin zihniyle birlikte gönüllerini doyuracak bir talim terbiye sistemini kurmanın çabası içinde olacaklarını sözlerine ekledi.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının devamında sağlık alanında kendi dönemlerinde yapılan hizmetlere değindi. “Sağlık ülkemizde en büyük reformları gerçekleştirdiğimiz alanların başında geliyor” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapılan pek çok hizmete ilaveten şehir hastaneleriyle bu alanda bir çığır açtıklarını ifade ederek, toplamda 44 bin 400 yatak kapasitesine ulaşarak, sağlık hizmetlerinde vatandaşları bir üst sınıfa taşıyacaklarını dile getirdi.
 
“TEMEL KANUNLARI GÜNÜN İHTİYAÇLARINA UYGUN ŞEKİLDE YENİLEDİK”
 
Konuşmasında adalet hizmetlerinin kalitesi ve güven düzeyinin bir ülke halkının devletine olan bağlılığının temel kriterlerinden biri olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmişte darbecilerin, vesayet güçlerinin altında en çok ezilen, zarar gören kurumların başında adalet sisteminin geldiğini ifade etti. Adalet teşkilatının vatandaşlara en iyi hizmeti verebilmesini temin etmek için, pek çok düzenlemeyi hayata geçirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, temel kanunları günün ihtiyaçlarına uygun şekilde baştan sona yenilediklerini kaydetti.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, emniyet konusunun önceliklerinin başında yer almaya devam ettiğini belirterek, terör örgütleriyle, çetelerle, uyuşturucu tüccarlarıyla, asayişi bozmaya yönelik her türlü eylemle mücadelede, tarihinin en başarılı neticelerini kendilerinin döneminde alındığına dikkat çekti. Terör örgütlerine ülke sınırları dâhilinde ve haricinde vurulan darbelerle milletin huzur içinde hayatını sürdürmekte olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “PKK’dan DEAŞ’a, FETÖ’den DHKP-C’ye kadar karanlık güçlerin beslediği, büyüttüğü, üzerimize saldığı ne kadar örgüt varsa hepsini tepeledik, tepeliyoruz, tepeleyeceğiz” dedi.
 
“İSTANBUL HAVALİMANI İLE ULAŞTIRMADAKİ GÜCÜMÜZÜ İLERİ SEVİYEYE ÇIKARDIK”
 
Konuşmasının devamında, ulaştırmanın AK Parti’nin en başarılı hizmet alanlarından biri olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu alanda yapılan yatırım ve hizmetlerden örnekler paylaştı. Marmaray, Osman Gazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli, Çankırı Ilgaz Tüneli, Malatya Erkenek Tüneli, Artvin Cankurtaran Tüneli, Rize Ovit Tüneli, İzmir Sabuncubeli Tüneli, Adıyaman Nissibi Köprüsü, Elazığ Ağın Köprüsü gibi yüzlerce dev eseri ülkeye kazandırdıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkeyi Yüksek Hızlı Tren hatlarıyla donattıklarını belirtti.
 
Hava yollarında kat edilen mesafenin iftihar vesilesi hizmetlerden biri olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyet Bayramı’nda ilk etabının resmî açılışı yapılan, yıllık 90 milyon yolcu kapasiteli İstanbul Havalimanı sayesinde bu sektördeki gücü ve kapasiteyi çok daha ileri bir seviyeye çıkarttıklarını vurguladı.
 
“İHRACATIMIZ, EKİM AYI İTİBARIYLA YILLIK 167 MİLYAR DOLARA YAKLAŞTI”
 
Ekonomi alanında gerçekleştirilen hamlelerle, kişi başına düşen millî gelirin 3 bin 500 dolardan 11 bin dolara yükseldiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan,  “Dünyada millî gelir sıralamasında 17’nci, satın alma paritesine göre ise 13’üncü sırada yer alıyoruz. İhracatımız, Ekim ayı itibarıyla yıllık 167 milyar dolara yaklaştı” dedi. Kamu borç stokunun millî gelire oranını yüzde 60’tan, son dönemdeki tüm olumsuzluklara rağmen yüzde 9’a düşürmeyi başardıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, iktidara geldiklerinde 23 buçuk milyar dolar olan IMF borcunu 2013 yılında sıfırladıklarını hatırlattı.
 
Konuşmasının devamında, tarım kesimine verilen destek ödemelerini yıllık 1,9 milyar liradan 15 milyar liraya çıkardıklarını, orman varlığını 1,5 milyon hektar artırarak bu konuda dünyadaki nadir ülkelerin arasına girdiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizin iftihar projesi olan GAP’ı özel bir eylem planıyla bitme aşamasına hamdolsun getirdik. Ilısu ve Silvan barajlarının tamamlanmasıyla GAP projesi zirveye ulaşacaktır” diye konuştu.
 
“SAVUNMA SANAYİİ, BÜYÜK İLERLEME SAĞLADIĞIMIZ STRATEJİK ALANLARIN BAŞINDA GELİYOR”
 
Sanayi sektöründe; emeğiyle ve birikimiyle üreten, istihdam ortaya çıkartan, kalkınmaya, gelişmeye katkı veren herkese yönelik destek programlarını hayata geçirdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, savunma sanayinin AK Parti döneminde en büyük ilerlemenin sağlandığı stratejik alanların başında geldiğine dikkat çekti.  “Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada büyük mücadeleler verdiği bir süreçte savunma sanayindeki yerlilik oranını yüzde 20’den, yüzde 65’e çıkarmış olmamızın çok hayati katkılarını gördük” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, helikopterlerden zırhlı araçlara, insansız hava araçlarından uçaklara, gemiler ve denizaltılardan uydulara, füzelerden elektronik haberleşme sistemlerine kadar her alanda savunma sanayi atılımlarının kesintisiz devam ettiğini bildirdi.
 
Sosyal yardımları ülke zenginliğini toplumun tüm kesimlerine yayma aracı olarak gördüklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kimsesiz çocuğundan yaşlısına, kadınından engellisine, genç kızından madde bağımlısına, terör mağdurlarından romanlarımıza kadar toplumun her kesimini kucaklayan bir sosyal yardım politikası uyguluyoruz. İşte bu anlayışla, iktidara geldiğimizde yılda 2 milyar lira olan sosyal yardım ödemelerini, bu yıl itibarıyla 38 milyar liraya yükselttik” dedi.
 
Yurt dışı hizmetlerini de Dışişleri Bakanlığı, TİKA, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Yunus Emre Enstitüsü ve Maarif Vakfı gibi kurumlar aracılığıyla çok ileri bir noktaya taşıdıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, millete verdikleri sözleri yerine getirmek için gece gündüz çalıştıklarını ifade etti.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan kendileri bu icraatları yaparken, ülkedeki siyaset anlayışının Türkiye’nin geldiği seviyeyle çok da orantılı bir gelişme gösteremediğinin altını çizerek, “Ana muhalefet partisinin gerçekten çapsız, gerçekten kalitesiz, gerçekten kifayetsiz, gerçekten içi de altı da boş siyaset tarzı ülkemizin en büyük handikabıdır” değerlendirmesini yaptı.  Demokrasiyi etkili bir muhalefetin güçlendireceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendi karşılarındaki muhalefetin durumu yüzünden ülke ve millet adına üzüntü duyduklarını ifade etti.
 
“İRAN’A YÖNELİK YAPTIRIMLAR DÜNYANIN DENGESİNİ BOZUYOR”
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti TBMM grup konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazetecinin sorusu üzerine İran’a yönelik yaptırımlar konusunda değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu yaptırımlar konusunda her şey A'dan Z'ye net değil ama biz doğrusu bu yaptırımları doğru bulmuyoruz. Çünkü bize göre bütün bu yaptırımlar dünyanın dengesini bozmaya yönelik adımlardır. Bunlar uluslararası hukuka da diplomasiye de aykırı. Artık dünya, barışa dayalı süreci yaşamak istiyor. Yani emperyal bir dünyada, emperyalist baskılarla yaşamak istemiyoruz. İnsanların bu noktada çok daha huzurlu, barış ve güven içerisinde yaşadıkları bir dünya istiyoruz" diye konuştu. Paris'te yapılacak zirvede büyük ihtimalle bu konuların masaya geleceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Orada da bu konuları görüşme imkânımız olacak diye düşünüyorum" dedi.
 
“6 aylık süre sonrasında Türkiye'nin bir yol haritası var mı?" sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yaptırımlar konusunda bizim duruşumuz hep net olmuştur. Hele hele petrole yönelik konularda biz hep bunu söylemişizdir; bunlar alternatifsiz bir şeydir, dolayısıyla bir yaptırıma kesinlikle uymayız. Biz buradan şu anda 10 milyar metreküp doğal gaz alıyoruz. Biz bu doğal gazı almadığımız zaman, ben vatandaşımı kışın soğuğunda donduracak mıyım? Biz böyle bir şeye uyamayız, kabullenemeyiz" cevabını verdi.
 
İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYLIĞI
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için TBMM Başkanı Binali Yıldırım'ın isminin geçtiğine ilişkin bir soruyla ilgili olarak, “Sizin bu gönlünüzden geçenleri temenni ediyorum ki takvim içerisinde gideririz. Biraz sabırlı olmakta fayda var” diye konuştu. Bakanlardan belediye başkanı adayı olup olamayacağına ilişkin soru üzerine ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Darda zorda kaldık mı niye olmasın" dedi.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump'la görüşmesinde Halkbank konusunun yeniden gündeme gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine, "Zaten telefon görüşmemizde geldi. Şimdi de tabii ki Hazine ve Maliye Bakanlarımız birbiriyle görüşmelerini devam ettiriyorlar. Olumlu bir yolda, o da devam ediyor" ifadesini kullandı.
 
ABD ASKERLERİNİN YPG İLE ORTAK DEVRİYESİ
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin, ABD ile YPG'nin Münbiç'teki ortak devriyesini hatırlatması üzerine ise "Maalesef. Bunların hepsini belgelerle, her şeyle Paris'te ayrıca görüşeceğiz. Kabul edilebilir bir şey değil, bizim bunları kabul etmemiz mümkün olmayacağı gibi, böyle bir durum kesinlikle sınırda ciddi olumsuzluklara neden olur. Ben inanıyorum ki Sayın Trump'la bunu konuştuğumuzda da herâalde bu konu ile ilgili süreci durduracaklardır diye düşünüyorum" şeklinde konuştu. “Fırat'ın doğusuna yönelik bir operasyon söz konusu olacak mı?" sorusuna ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bunu kaç kere söyledim, bir gece ansızın gelebiliriz" cevabını verdi. HABER-FOTO: CUMHURBAŞKANLIĞI BASIN MERKEZİ