Cemiyet Başkanı Kösedağ: 'Üyelerimize ev için yoğunlaşacağız'

Söyleşimizde bu hafta gerçekleşen Gazeteciler Cemiyeti Olağan Genel Kurulu ve seçimlerinde güven tazeleyerek ikinci kez yönetime seçilen Cemiyet Başkanı Metin Kösedağ ile yeni dönemdeki düşüncelerine yer verdik.

Cemiyet Başkanı Kösedağ: 'Üyelerimize ev için yoğunlaşacağız'

Meslektaş üyeleri tarafından oyların büyük bölümünü alarak güven tazeleyen Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kösedağ, yeni dönemde tıpkı geçmişte olduğu gibi yoğun çalışmalara devam edeceklerini ifade ederek üyelere ev konusuna ağırlık vereceklerini bildirdi. 

GAZETECİLER CEMİYETİ’NDE İKİNCİ DÖNEM OYLARIN BÜYÜK KISMINI ALARAK BAŞKAN SEÇİLDİNİZ. BU DURUMU NASIL YORUMLUYORSUNUZ?

Bildiğiniz üzere iki yıl önce, değerli üyelerimizin karşısına aday olarak çıktık ve yine üç adaylı bir yarışta üyelerimizin teveccühleri ile Kayseri Gazeteciler Cemiyeti bizlere emanet edildi. Kayseri Gazeteciler Cemiyeti’nin seçimleri hepsi birbirinden değerli meslektaşlarımızın yarışına sahne olmuştur. Bütün aday arkadaşlar hizmete talip olurlar ve bunun için yarışırlar. Bu dönemde yine böyle oldu. İki kıymetli meslektaşımızın ve bizim listelerimiz yarıştı. Çok seviyeli bir seçim olduğunu düşünüyorum. Kimse kimseye hakaret etmeden kırmadan, yaptıkların ve yapacaklarını anlattı. Üyelerimizin teveccühleri ile cemiyetimizin emaneti yine bize verildi. Emanete sahip çıkacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Tüm meslektaşlarıma katılımlarından dolayı teşekkür ederim. Hep birlikte yeni dönemde güzel projeler gerçekleştireceğiz. 

SİZCE KAYSERİ BASINININ ÇÖZÜLMESİ GEREKEN EN ÖNCELİKLİ SORUNU VEYA SORUNLARI NELERDİR?

Yerel basının en önemli sorunlarından birisi tiraj konusu. Maalesef şehrimizde yerel basına yeteri kadar ilgi gösterilmiyor. Yerel gazetelerimizin satışları çok düşük, televizyonlarımızın izlenme oranları da yine öyle. Biz cemiyet yönetimi olarak, yerel basının tanıtımı için bazı farkındalık projeleri hazırladık. Bunları önümüzdeki günlerde hep birlikte inşallah hayata geçireceğiz.

İkinci bir konu ise, uzun yıllardın cemiyet seçimlerinin ana merkezinde konut olduğunu artık herkes biliyor. Bizlerde seçim çalışması yaptığımız süreç içerisinde meslektaşlarımız ile uzun uzun görüşme ve istişare etme fırsatı bulduk. Üyelerimizden en fazla talep konut sorununu çözülmesi noktasında geliyor. 

Bizlerde kongrede yaptığımız açıklamada ve öncesinde konut sorunu ile ciddi ciddi ilgilendiğimizi ve en kısa sürede çözüme kavuşturmak için gayret ettiğimizi deklare ettik. Altını çizerek tekrar etmek istiyorum. Hep birlikte olmazsak bu işin altından kalkamayız. Herkes ucundan tutarsa başaramayacağımız iş yok. 

YENİ DÖNEMDE GAZETECİLER VE BASIN ADINA NE GİBİ ÇALIŞMALARINIZ VE PROJELERİNİZ OLACAK?

‘Birlikte Daha Güçlüyüz’ sloganıyla yola çıktık biliyorsunuz. Bu sloganın da ifade ettiği gibi birliği sağlamayı hedefledik ve bu yönde çalışmalar yaptık. Seçim sonuçlarında da bu birliğin kısmen de olsa aksettiğini söyleyebiliriz. Cemiyet yönetimi olarak bir çok aktiviteler düzenledik hatırlarsınız. 2 yıl önce göreve başlayan yönetimimizin ilk icraatı gazetecilik mesleğimizin daha etkin ve saygın kimliği kazanabilmesi için girişimlerde bulunmak olmuştur. 1 Haziran 2014 tarihinde genel kurulumuzun teveccühüyle göreve gelen yönetimimiz, eğitim ve sosyal faaliyetlerle üyelerimizin her zaman yanında oldu. Bununla ilgili Gazeteciler Günü’nde meslektaşlarımızı aileleriyle bir araya getirmek için sosyal aktiviteler düzenledik. Bu çalışmalara devlet büyüklerimiz, bürokratlar gibi üst düzey yöneticilerin katılımı sağlanarak destekleri de alınmıştır. Cemiyetimiz tarihinde bir ilk yapılarak bölgesel gazetecilik yarışması düzenlenmiş, ülke genelinden ve hatta yurt dışından gelen misafirlerimiz şehrimizde en iyi şekilde ağırlanmıştır.  Ramazan ayında bir araya getirdiğimiz üyelerimiz aileleriyle birlikte olmanın mutluluğunu yaşamıştır. Her ay toplanan yönetim kurulu toplantılarımıza çalışmalarımızın daha şeffaf hale gelebilmesi için denetim kurulu üyelerimizin tamamının katılımı da sağlanmıştır. 24 Temmuz ve 10 Ocak tarihlerinde, çeşitli etkinlikler ve ziyaretler yapılmış, yetkili makamlarla sorunlarımız hakkında fikir alış-verişinde bulunulmuştur. Üyelerimizin acı ve mutlu günlerinde maddi ve manevi olmak üzere her konuda destek olmaya özen gösterilmiştir. Meslektaşlarımızın iş stresinden bir nebze de olsa uzaklaşması için çeşitli dönemlerde yüksek katılımlarla spor aktiviteleri düzenlenmiştir. Çanakkale’ye tarihi bir gezi düzenlenmiştir. Meslektaşlarımız ve ailelerinin büyük ilgi gösterdiği gezide manevi ve hoş bir ortam yaşanmıştır. Çeşitli yarışmalarda başarılı olan meslektaşlarımıza fotoğraf makinası, bilgisayar, tablet ve nakdi ödüller verilerek gazetecilik mesleğinin özendirilmesi sağlanmıştır. Sosyal ve sportif çalışmalar çerçevesinde Erciyes dağında kayak yarışması yapılmış, yaz aylarında ise farklı bir hafta sonu geçirmeleri için at çiftliğinde aktiviteler düzenlenmiştir. Görev süremiz boyunca onlarca etkinlik düzenleyip meslektaşlarımızla büyük bir aile ve birlikte güç olmanın mutluluğunu yaşadık. Mesleğimizin daha iyi konuma gelmesi için cemiyet sosyal tesislerimizde ayırım yapmadan camiamızı bir arada toplamaya özen gösterdik. Şehrimizde hizmet veren tüm basın kuruluşlarının ismi yer alan bir platform oluşturulmuş, yerel basının desteklenmesi adına çalışmalar yapılmıştır. Cemiyetimiz tarihinde ilk kez ayda bir yayınlanan ‘Cemiyet Dergisi’ hayata geçirilerek üç sayısı önce cemiyet üyelerimize ve şehrin tüm etkin noktalarına dağıtılmıştır. Dergimizin her sayısında meslek büyüklerimize yer verilerek gelecek kuşaklara önemli bir kaynak oluşturulmuştur.

Hiç şüphesiz bu etkinlikler ile Kayseri Gazeteciler Cemiyeti’nin bölgemizde etkin bir güç olması sağlanmıştır. Bundan sonra da böyle devam edecektir. Yeni dönemde bu gibi faaliyetlerimizin yanı sıra en önemli konu yani üyelerimizi ev sahibi yapma konusuna eğileceğiz. Sırada, geçen seçimlerde sözünü vermedik ama son derece ciddiyetle takip ettiğimiz ve üyelerimizin de merakla açıklanmasını beklediği ev konusu var. Biz isteseydik şimdi herkesi TOKİ den ev sahibi yapmak için adım atardık.  Ancak bu durumu mali yönden 15-20 yıl gibi bir sıkıntı oluşturacağı düşüncesiyle önceliğimizi arsa temin edip ev yaptırma hususuna yoğunlaştırdık. Bu konuda ciddi adımlarımız oldu. Mimsin TOKİ arasında 131 bin metre kare bir arsa bulduk. Bu arsanın ihaleye çıkarılması için Defterdarlık ve daha sonra Başbakanlıkla yazışmalarda bulunduk. 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri nedeniyle istem dışı gecikmelerle karşılaştık. İnşallah yakında ihaleye çıkacak. Şunu net bir şekilde söyleyeyim ki, samimi olur, birlikteliğimizi korursak biz ev konusunu başarırız. Cüzi fiyatlarla üyelerimizi ev sahibi yapmak için önemli adımlar attık ve çok az bir süreç sonrasında bu işi sonuçlandıracağımıza inanıyoruz. Biz ev sözü vermedik ama yapmak için söz vermenin de ötesinde gayretler sarf ettik. İnşallah bu dönemde değerli üyelerimizin desteğiyle bu işi de başaracağız. Bu konuda son derece samimiyet ve gayretle çalışıyoruz. 

Tabi tüm bu çalışmalarımızı gerçekleştirirken üyelerimizin sosyal aktivitelerini de gözeteceğiz. Onlar için, aileleri için faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Gazetecilik mesleğinin itibarını yükseltmeye yönelik gayretlerimiz devam edecek ve meslektaşlarımızın daha iyi şartlarda mesleklerini sürdürmesinin önünü açacağız. Birlik bu noktada büyük bir değer. En baştan tam bir birliktelik oluşturmanın gayreti içerisine gireceğiz ve birlikte bu sorunların üstesinden geleceğiz, bu hedefleri gerçekleştireceğiz. Bu noktada ihtiyaç hasıl oldukça yeni oluşan sorunlara akıl yoracağız. Yine ihtiyacı hissedilen uygulamalara, projelere yer vereceğiz tabii ki. 

GAZETECİLER CEMİYETİ OLARAK HEDEFLERİNİZ NELERDİR?

Hedefimiz, şehrimizde yerel basının hak ettiği değeri bulması. Gazetecilik mesleğinin kaybettiği saygınlığın yeniden hayat bulması. Meslektaşlarımızın daha iyi şartlarda çalışma olanağı bulmasıdır. Bununla birlikte üyelerimizin sosyal aktiviteler ile aileleriyle birlikte güzel günler geçirmeleri bizim dileğimizdir. 

SON OLARAK MESLEKTAŞLARINIZ OLAN BASIN MENSUPLARINA NELER TAVSİYE EDİYORSUNUZ?

Yeni bir dönemde yapacak çok işimiz var. Meslektaşlarımdan tek dileğim bu yolda bizlere omuz vermeleri. Bizleri yalnız bırakmasınlar. Hep birlikte camiamız için güzel işler yapalım. Burasını bize emanet edenler üyelerimiz. Bizim gönlümüzde kapımızda tüm üyelerimize açık. Yapılacak her türlü yapıcı ve seviyeli eleştiri bizlere güç verecektir. Son olarak kapalı kapılar ardında karnından konuşanlar bu huylarından vazgeçsin. Dedikodu yapmak yerine enerjilerini meslektaşlarımıza hizmet için harcasınlar.  RÖPORTAJ: KAAN AKBAŞ