Başkan Doğan: 'Sağlıkçılara şiddeti önlemede empati önemli'

Türkiye'de uzun bir süre gündemden düşmeyen ve önü alınamayan sağlık çalışanları ile hasta yakınları arasında yaşanan şiddet olayları hakkında, Sağlık Sen Kayseri Şube Başkanı Mahmut Faruk Doğan'ın görüşlerini aldık.

Başkan Doğan: 'Sağlıkçılara şiddeti önlemede empati önemli'

Konu ile ilgili tespitlerini, görüşlerini sunan ve önerilerde bulunan Şube Başkanı Doğan, “Sağlık çalışanlarının iş yükü ağır, çalışma koşulları gerektiği gibi değil. Bunların giderilmesi ve karşılıklı empati geliştirilmesi ile bu sorunlar büyük ölçüde çözülebilir” ifadelerinde bulundu.


SON DÖNEMDE SAĞLIK ÇALIŞANLARINA OLAN SALDIRILARIN ARTTIĞINI GÖRÜYORUZ. BU ARTIŞI VE SALDIRILARI NELERE BAĞLIYORSUNUZ?


Biz yaşanan bu sorunların, bu tatsızlıkların altında sağlık personelinin çalışma şartlarının yeterince iyi olmamasını, yani iş yoğunluğunun ve hasta sayısının her geçen gün artmasını görüyoruz. Ayrıca sağlık personelinin gelen hastalara yeterince vakit ayıramaması bunun yanı sıra hasta ve hasta yakınlarının, işinin biran önce bitmesini istemesi, hasta ile hasta yakınlarının hasta haklarını yanlış yorumlayarak kendilerinin her türlü hakka sahip olduğunu düşünmesinin sonucunda da sabırsız ve tahammülsüz davranılmasının, karşılıklı olarak empati kurulamamasının etkili olduğunu düşünüyoruz. Bu noktalara dikkat edilirse söz konusu sorunların büyük ölçüde çözüleceğine inanıyorum. Ben uzun yıllar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi’nde çalıştım ve orada da bu sorunlarla sık sık karşılaştım. Benim tespitlerim bu işin içinde olan birisi olarak, bir sağlıkçı olarak bunlar oldu. Bir de medyaya, basına büyük görev düşüyor. Olayları hedef göstererek, yanlı bir şekilde yansıtmamaları lazım. 


ACABA HASTA VE SAĞLIK ÇALIŞANI ARASINDA YAŞANAN BU OLAYLAR TEK TARAFLI MI, YANİ BÜTÜN SUÇ HASTA YAKINLARINDA YA DA SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA MI?


Neticede ikisi de insan ve hatasız kul olmaz. Bu sebeptendir ki iki tarafı da o ya da bu hatalı diye itham edemeyiz. Yaşanan olayların büyük bir kısmının acil servislerde gerçekleştiğini düşünecek olursak eğer, sebebin de hasta ve iş yoğunluğu olduğunu anlamak hiç de zor olmaz. Sorunun çözümü noktasında kanaatimce acil servislere odaklı düşünsek, buralarda sorunun teşhisini yapsak, nedenlerini araştırsak, çözüm yollarını irdelesek daha etkili sonuçlar elde ederiz. Bu noktada iş yükü çok fazla olan sağlık çalışanlarımızın biraz daha gözetilmesi gerektiği kanısındayım. Hasta yakınları da biraz kendilerini sağlık çalışanlarımızın yerine koymalı ve empati yapmaya çalışmalı. Sağlıkçılarımızın çalışma şartları da iyileştirilmeli ve hastalarla daha iyi ilgilenme ortamı oluşturulmalı. Bunlar sağlandığı ölçüde bu sorunların önemli ölçüde azalacağına inanıyorum.


BU SORUNLARIN ÇÖZÜLEMEYİŞİNİN NEDENLERİ NELERDİR VE SİZLER ÇÖZÜM NOKTASINDA, ÖNLEM NOKTASINDA NELER ÖNGÖRÜYORSUNUZ?


Sağlık personeli ve hasta-hasta yakınları hiçbir zaman aynı dili konuşamaz. Hasta-hasta yakınları için özel ve önemli olan durumları, hele ki acilde çalışanlar için sıradan ve her gün karşılaştığı, hatta günde birkaç kez karşılaşabileceği bir olaydır. Neticede bu durum anlaşmazlığa ve karmaşaya yol açabilir. Bu yüzden özel hastanelerdeki katkı payının azaltılması hatta kaldırılması, devlet hastanelerindeki yoğunluğun azalmasını sağlayacak ve personelimiz gelen hastayla daha iyi iletişim kurabilecektir. Yani bir hastaya daha fazla zaman ayırabilecek. Bunun yanı sıra okullarımızda sağlıkla ilgili daha detaylı eğitim verilmesi ve tıbbın nasıl bir ilim olduğunun anlatılması, aradaki uçurumun biraz daha azalmasını sağlayacaktır. Kısacası eğitim şart. Ayrıca hastanelerimizde, özellikle acil servislerde güvenlik önlemlerinin arttırılması ve hastane polisi sayısının artırılması bu konuda büyük önem taşımaktadır.


SAĞLIK BAKANLIĞI'NIN BU OLAYLARA BAKIŞI NASILDIR VE BU SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ NOKTASINDA SAĞLIK BAKANLIĞI İLE BİRLİKTE BAŞKA BAKANLIKLARLA ORTAK BİR PROJE DÜŞÜNÜLÜYOR MU?


Bakanlığımız şiddet olaylarını tabii ki hiç hoş karşılamıyor ve bunun için şimdiye kadar birçok çalışma yapıldı. Bunlardan en önemlisi ‘Çalışan Hakları ve Güvenliği Birimi’nin her sağlık kuruluşunda bulunması. Sağlık personeline karşı yapılan fiziksel ya da sözel her saldırı bu birimler tarafından savcılığa bildiriliyor ve suç duyurusunda bulunuluyor. Ayrıca bakanlığımız 657’ye tabi olan her personel için hukuki destek sağlıyor. Şimdiye kadar olan şiddet olaylarına teşebbüs eden şahısların birçoğu para cezasından tutun da hapis cezasına kadar çeşitli şekillerde cezalandırılmıştır. Ayrıca bakanlığın bununla ilgili çalışmaları devam etmektedir. 


SON OLARAK HASTA YAKINLARI İLE SAĞLIK ÇALIŞANLARINA BURADAN NELER TAVSİYE EDİYORSUNUZ?


Sabır ve empati.  Zor olduğunu biliyorum ama inanın denemek de zor değil! Sağlık çalışanları 7/24 vefakarca halkımıza hizmet etmekte ve karşılığını gerektiği gibi alamamaktadır. Bu noktada bu sorunların çözümünde tarafların aslında her ikisine de pay düşmektedir. Yani her iki taraf da aslında empati yapmalıdır. Ancak bakıldığında sağlık çalışanlarının iş yükünün ağır oluşu, hasta yakınlarının empati konusunda biraz daha gayret göstermesi gerektiğini gösteriyor bizlere. RÖPORTAJ: KAAN AKBAŞ