Aktaş: 'Ette fiyatların yüksek olması sahtekarlığa yöneltiyor'

Etin, Ramazan'da artan ve Ramazan sonrasında piknikçiler ile artacak olan tüketimi nedeniyle, et konusunda Şeker Et firma yetkilileri ile bir röportaj gerçekleştirdik.

Aktaş: 'Ette fiyatların yüksek olması sahtekarlığa yöneltiyor'

Gerçekleştirdiğimiz röportajda et ve sektörü konusunda bilgiler veren firma yetkilileri Ömer Dalmaz ve Hasan Aktaş, “Bu işte rantın çok olması, etin çok tüketilen bir gıda olması ve çok da pahalı olması insanları her türlü sahtekarlıklara itebiliyor” dedi.

RAMAZAN'IN BİTMESİ VE HAVALARIN İYİCE ISINMASI İLE VATANDAŞ PİKNİK ALANLARINA AKIN EDECEK, ET ALACAK.  BU NOKTADA ET ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Et tüketiminden kaynaklanan sağlık sorunları yaşamamak için, et alırken etin canlı ve parlak kırmızı renkte olmasına, bununla birlikte ette yapışkanlık bulunmamasına dikkat etsin vatandaşlarımız. Bir de kesinlikle çekilmiş olan kıyma almasınlar, beğendikleri etek kıyma yapılmasını istesinler. Şu an Kayseri’de dana karkas etin fiyatı 24-24 buçuk lira arasında.  Kayseri’de 25 liraya kıyma satanlar var. Biliniz ki bu etler kesinlikle sağlıksız ve zararlı. Bunlar etin kalitesi hakkında fikir veriyor. Vatandaşlarımız gıda konusunda, özellikle de et konusunda seçici olmalıdır ve çok farklı farklı yerlerden de alış veriş yapmamalıdır. Yani iyi bildikleri, öğrendikleri yerlerden etlerini temin etmelerini, çok çeşitli yerlerden bunları almamalarını da öneririm.

LEZZETLİ BİR ET YEMEĞİ VEYA KEBABI YAPMANIN SIRRI NEDİR?

Kasaba gittiğinizde size etle ne yemek yapacağınızı veya nasıl kullanacağınız yönünde sorular yöneltilir. Bazı müşteriler buna itibar etmez ve kendi istediği yerden eti almak ister. Tabii ki kendi tercihidir. İstediği gibi alır da ancak hangi etin ne yemeğe kullanılacağını, ne tür etten, etin neresinden nasıl ızgara yapılacağını bu işin ehli bilir. Yani eğer kasaba bu iş bırakılırsa o yemek veya ızgara çok daha leziziz ve uygun olacaktır. Bu noktada etin ne için kullanılacağı çok önemlidir. Mesela mantılık et kıyma ile köftelik kıyma arasında dağlar kadar fark vardır. İkisi ayrı ayrı etlerden olmalıdır ancak gelen müşteri mantılık et alacağım diyor ve eti kendi istediği yerden alıyor. O zaman uygun olmuyor. Sonra yemek iyi olmadı, et iyi değilmiş gibi şikayetler doğabiliyor. Şimdi en başta böyle başlarsa vatandaşlar lezzetli bir yemek yapmak için doğru bir başlangıç yapmış olur. Daha sonra etin yine yemeğine göre terbiye olması, dinlenmesi de önemli. Mesela et bir gün dinlenirse ve çeşitli baharat ile soslarla da bu takviye yapılırsa çok daha kıvamlı ve lezzetli olur. Diğer taraftan özellikle ızgara türlerinde biraz yağlı et eti yumuşak tutacaktır ve lezzet de katacaktır. Bunları da ihmal etmesinler. Bakın ne için ne iyi olur sayayım: kuşbaşı, sote, biftek ve tas kebabı için hayvanın sokum bölgesi, rosto, nuar, ızgara için de bonfile ve sırt antrikot ile kontrfile seçilmelidir. Bu arada şunu da söylemekte fayda görüyorum; et ızgara da olacaksa çok harlı ateşte pişmemeli, uzun sürede az pişirilmeli, kurutulmamalı. 
 
ÖNÜMÜZ KURBAN BAYRAMI MALUM. SİZİ BULMUŞKEN ETİN NASIL SAKLANMASI GEREKTĞİNE DAİR DE GÖRÜŞLERİNİZİ ALABİLİR MİYİZ?

Et, kurban eti saklanırken, yağlı ve yağsız kısımları ayırt edilerek parçalanmalı ve böyle saklanmalıdır. Etler kesinlikle buzdolabında 1 gün bekletilmelidir. Vatandaşlarımız aceleci davranıyor ve hemen eti yemeye başlıyorlar ancak hemen yenilen etin kıvamı da tadı da uygun olmaz. Ayrıca bekleyen et suyunu verir ve daha iyi pişer. Etler, boyutuna göre parçalanmalı, tek pişirimlik ya da çok pişirimlik olacak şekilde paketlenerek derin dondurucuya konulmalıdır. Derin dondurucunun sıcaklığı -2 ila -18 derece düzeyinde olmalıdır. Etlerin dışarıda çok bekletilmeden dolaba girmesi gerekiyor. Ayrıca hepinizin malumu bir et dondurucudan çıkarıldıktan sonra tekrar dondurulmamalıdır. İçerisinde mikropların üremesi söz konusu oluyor. Bu yüzden etleri farklı büyüklükte ve miktarda paketleyip ona göre çıkarmak ve bir daha dondurulmasına zemin hazırlamamak gerekiyor.

SİZ SEKTÖRÜN İÇİNDESİNİZ VE GIDA DA İNSANLARIN EN DUYARLI OLDUĞU KONU. ET KONUSUNDA PİYASADA NE TÜR SAHTEKARLIKLARA BAŞVURULUYOR, VATANDAŞLARIN BUNLARI BERTARAF ETMESİ İÇİN NE YAPMASI LAZIMDIR?

Maalesef gıda konusunda ve özellikle de et konusunda her türden sahtekarlıklara başvuruluyor. Bu işte rantın çok olması, etin çok tüketilen bir gıda olması ve çok da pahalı olması insanları her türlü sahtekarlıklara itebiliyor. Mesela sektörde hasta mallar imha edileceği yerde kesip daha ucuz fiyattan satanlar var. Sucukta da aynı şeyler oluyor. Örneğin yüzde yüz dana sucuk diye sattıkları sucuk 20 lira. Yani karkas etin kilo fiyatı zaten 24 lira, baharatı var, sarımsağı var, işçiliği var. Bu fiyata satılabilmesi mümkün mü yüzde yüz dana etli sucuğun soruyorum. İşte hastalanmış malların eti ile yapılan sucuk olma ihtimali yüksek bunların. Oysa bu sucuğun kilo fiyatının 40 ila 50 lira arasında olması gerekiyor ancak bakıyorsunuz 20 liraya, 25 liraya sucuk satılıyor. Bu noktada denetimlerin sık yapılmasını istiyoruz yetkililerden. Burada hemen şunu söyleyeyim, dürüst çalışanı halk bir şekilde biliyor ve ilgi gösteriyor. O esnaf da inanın bana ihya oluyor. Ancak dürüst çalışmayan esnaf da mutlaka silinip gidiyor. Ben bunu biliyorum ve bunu çok gördüm. Vatandaşlara şu tavsiyelerde bulunuyorum; bir defa çok sık et aldıkları yerleri değiştirmesinler. Yani her zaman farklı farklı yerlerden almasınlar. Bildikleri yerlerden almaya çalışsınlar. Et alırken seçici olsunlar ve etin canlı görünmesine parlak kırmızı olmasına gayret göstersinler. Ucuza tevessül etmesinler. 1 kilo alacaklarına 500 gram alsınlar ama kaliteli, sağlıklı alsınlar. Merdiven altı kesim bile yapılıyor. Vatandaşlarımız bildikleri, güvendikleri kasaplardan ve kurumsallaşma yolunda olan, kurumsal firmalardan alış veriş yapmaya gayret göstersinler.

SON OLARAK, FİRMANIZ KAYSERİ'DE KABUL GÖRMÜŞ BİR FİRMA OLDU VE GÜN GEÇTİKÇE FİRMANIZA OLAN İLGİNİN DE ARTTIĞINI GÖRÜYORUZ. SİZİN ET KONUSUNDA NE GİBİ PRENSİPLERİNİZ VAR, FİRMA ANLAYIŞINIZDAN SÖZ EDER MİSİNİZ?

Şeker Et, Kayseri’de kaliteli ve tecrübeli ekibi ile kurumsal firma referanslarıyla birlikte hizmet sunmaktadır. Kayseri’de iki mağazamız vardır. Anbar’da ikincisini açtık ve yolumuza müşterilerimizin duyduğu güven ve destekleri ile devam ediyoruz. Biz, firma olarak toptan satışa ağırlık veriyoruz. Aralarında resmi devlet kurumları da olmak üzere bir çok özel ve resmi kuruma da toptan et satışı gerçekleştiriyoruz. Diğer taraftan firmamız kurumsal bir marka olma yolunda hızla ilerlemektedir. Bu noktada alanında uzman elemanlar, veteriner istihdam ediyoruz. Et parçalama ruhsatı almak için gerekli koşulları yerine getirdik ve başvuru yaptık, sonucu bekliyoruz. Haccp Gıda Sağlığı sertifikası için de başvurumuzu yaptık. Kurumsal bir firma olmak için gayret gösteriyoruz. Kayseri’de ilk değil ama 2’nci veya 3’üncü firma olmayı hedefliyoruz et konusunda. İnşallah bunu da başaracağız. Şu an iki mağazamız var ancak ilerde Talas, Köşk Mahallesi ve merkezde yeni mağazalar, şubeler açmayı planlıyoruz. Müşterilerimize en kaliteli ve taze eti, en uygun ücretlere sunmaya gayret ediyoruz. Hijyen kurallarına titizlikle uyuyoruz ve müşteri memnuniyetine aza