AK Parti'de Kayseri en çok oy kaybeden 5. il çıktı

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kesin seçim sonuçlarını açıklamasının ardından 24 Haziran'da çıkan siyasi tablonun analizleri ve konuya ilişkin araştırmaları da yapılmaya başlandı. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) yapmış olduğu son araştırmada Kayseri'nin, AK Parti'de en çok oy kaybeden 5. il olduğu ortaya çıktı.

AK Parti'de Kayseri en çok oy kaybeden 5. il çıktı

TEPAV’ın araştırmasına göre AK Parti, bir önceki milletvekili seçimlerine kıyasla 24 Haziran seçimlerinde toplam 12 ilde oylarını arttırırken, geri kalanında ise oylarını kaybettiği kayıtlara geçti. 
 
KAYSERİ, EN ÇOK OY KAYBEDEN 5. İL OLDU
 
Araştırmada Kayseri, AK Parti’de yüzde eksi 14,94’lük oranla sırası ile Kırıkkale, Bayburt, Aksaray ve Konya’nın ardından 5. sırada yer aldı. AK Parti’nin en çok oy kaybeden ili yüzde eksi 18,64 ile Kırıkkale olurken, onu da Bayburt takip etti. AK Parti’nin 2015 milletvekili seçimlerinde oy oranı bakımından kalesi olan Rize’de de yüzde 11,3’lük bir düşüşün meydana geldiği, diğer yüksek oy oranı bulunan illerde de düşüş yaşadığı belirlendi.
 
ÖZHASEKİ’NİN DOĞU’DAKİ BÜYÜK BAŞARISI
 
Çevre ve Şehircilik eski Bakanı ve Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki’nin ise partisinden kendi ilinde bulamadığı başarıyı yaptığı çalışmalar ile Doğu illerinde bulduğu ve AK Parti’ye oy kazandırdığı düşünülüyor. Bakanlığı döneminde sık sık bölgeyi ziyaret ederek halk ile buluşan, terör olaylarından dolayı kullanılamaz olan evlerin yerine yenilerinin yapılacağını ve binlerce konutun Şırnak gibi illerde inşa edileceğini belirten Özhaseki, söz konusu bölgede vatandaşın devlete, hükümete olan sempatisini kazanmasına aracı olduğu tahmin ediliyor. Buna göre, yapılan araştırmanın sonucunda AK Parti’nin Şırnak, Hakkari, Tunceli gibi illerle beraber toplam 12 ilde oylarını arttırdığı, bu iller içerisinde Hakkari (yüzde 7,45), Şırnak (yüzde 7,08), Tunceli (yüzde 3,01), Siirt (yüzde 2,30), Kars (yüzde 2,28), Mardin (yüzde 1,90), Ağrı (yüzde 1,79), Van (yüzde 1,74), Edirne (yüzde 1,60), Bitlis (yüzde 1,02), Ardahan (yüzde 0,67) ve Diyarbakır (yüzde 0,08) bulunduğu görüldü. HABER: KAAN AKBAŞ